full screen background image
Keresés
2021 május 5 - szerda
  • :
  • :

Horváth István: ma is közösen kell kiállnunk a magyar szabadságért!

Horváth István: ma is közösen kell kiállnunk a magyar szabadságért!

2018.03.15.  Ma is egy újjászerveződő, önrendelkezése mellett kiálló Magyarország küzd az igazáért, és ahogy eleinknek 1848-ban, úgy nekünk is meg kell harcolnunk szabadságunkért, mert szabadság nélkül nincs jövője Magyarországnak – mondta Horváth István az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója tiszteletére csütörtök délelőtt a Béla király téren megrendezett ünnepi megemlékezésen.

Függetlenség és szabadság nélkül nincs jövője Magyarországnak. Eleink felismerték ezt 1848-ban és elég bátrak voltak, hogy szembemenjenek az árral és megküzdjenek az idegen elnyomással, az idegen érdekeket szolgáló elvárásokkal. Történelmünkben először szembenálló felek fogtak össze, együtt harcolt iparos, diák, költő, magyar, szerb és lengyel. Az számított magyarnak, aki kiállt és küzdött a magyar szabadság mellett – fogalmazott ünnepi beszédében Horváth István, megyei jogú városok fejlesztéséért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője.

Arany Jánost idézve azt mondta: „A mi forradalmunk Pesten, március 15-én nem vérontás volt, hanem egy szép ünnep, a szabadság ünnepe. Ezerek meg ezerek csoportoztak össze Isten ege alá, ezerek meg ezerek emelték égre kezeiket, s egy szívvel, szájjal mondták Petőfi Sándor után az eskü szavait.”

Horváth István. Fotó: Kadarka.net

Eleink a szabadságért folytatott küzdelem megvívásakor az egységet, a békét és az Európához való felzárkózást állították példaképként maguk elé – hangsúlyozta az államtitkár. Kiemelte, bár a küzdelem nagy áldozatokkal járt, 1848. március 15. és a forradalmat követő szabadságharc nemzeti identitásunk alapköve, a magyarság önazonosságának alapja lett.

A harc és az általa követelt sok áldozat árán hazánk a nagy európai forradalmak gyújtószikrájává vált, az ország elindult a polgárosodás, az önálló gazdasági lét útján és Európa élvonalába került, a változások, reformok és megújulás legifjabb, mégis legsikeresebb európai futáraként.

Nem feledhetjük el, hogy miként 170 évvel ezelőtt, ma is nagyhatalmak igyekeznek saját érdekeik és terveik szerint rendezni Európa térképét. Nem lehet ezen a napon figyelmen kívül hagyni a nyilvánvaló történelmi párhuzamokat.

Ma is egy újjászerveződő, önrendelkezése mellett kiálló Magyarország küzd az igazáért és ahogy 1848-ban, úgy ma is meg kell harcolnunk a magyar szabadságért – nyomatékosította Horváth István. Hangsúlyozta, messze annak határain túlról érkeznek azok a hatások, melyek ma Európa jövőjét alakítják.

A Garay általános iskola tanulói adtak műsort. Fotó: Kadarka.net

Vívjuk hát meg mi is most, 2018-ban a jelenkor forradalmát, megvédve eddigi eredményeinket és függetlenségünket, fenntartva a reformkor óta vágyott és védelmezett szabadságunkat, kereszténységünket – szólított fel az államtitkár.

Vannak olyan időszakok, melyek nagy és komoly döntésekről szólnak, időszakok, amikor választani kell.  Ez is egy ilyen esztendő, hiszen 2018-ban nekünk is megvan a lehetőségünk, hogy megtegyük azt, amit a nemzet kíván és követel önmagáért, a keresztény Európáért – fogalmazott.

Bárhogy is fordul a világ, nemzetünk közös esküje azt jelenti, hogy minden magyarnak ki kell állnia minden magyarért, minden magyarnak közösen ki kell állnia Magyarországért – jelentette ki Horváth István.

Fotó: Kadarka.net

Emlékezzünk és ünnepeljünk méltósággal, legyünk büszkék magyarságunkra, nemzetünkre, merjünk bátrak lenni és vívjuk meg csatánkat gyermekeink jövője érdekében. Védjük meg eredményeinket és az ebből származó jövőt, melyre 1848-ban elődeink is hittel tekintettek.

Nekünk Magyarország az elő, és most szükség van minden emberre, akinek szintén országunk az első, mert azt meg kell őriznünk  olyannak, amilyennek szeretjük – mondta zárásként Horváth István.

Gyurkó Donát metodista lelkész szintén az egységesség fontosságát hangsúlyozta. Mint tudatta, számára 1848. március 15. legnagyobb üzenete az egység, melyről Jézus Krisztus azt mondta: ha két ember egy akaraton van, azt meghallgatja az Isten. Hozzáfűzte, mi emberek is azt tapasztaljuk, hogy amennyiben egy akarat van egy közösségben, akkor azon az Úr áldása van.

Haag Éva alpolgármester (b), Ács Rezső polgármester, Horváth István Fotó: Kadarka.net

A lelkész megköszönte Istennek azt az egységet, ami 170 évvel ezelőtt, 1848. március 15-én a szabadságot jelentette a magyarok számára, azt az egységet,  mely az ünnepnapon világnézettől függetlenül megvalósult és amit nem lehet fegyverekkel legyőzni. Gyurkó Donát zárásként Isten áldását kérte Szekszárdra, Magyarországra és vezetőire.

A rendezvény koszorúzással zárult. Önkormányzati képviselők, tisztségviselők, intézmény- és hivatalvezetők, valamint iskolások, katasztrófavédők, rendőrök, civil szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés virágait, koszorúit a ’48-as emlékműnél.

Az ünnepségen – melynek fényét a  Rády Huszárbandérium három lovas huszára is emelte jelenlétével – a Szekszárdi Garay János Általános Iskola és AMI tanulói adtak irodalmi műsort, felidézve a szabadságharc és forradalom eseményeit. Az ünnepi megemlékezésen közreműködött az Alisca Brass Band fúvószenekar, a Szekszárdi Ifjúsági Fúvószenekar, Magyar Nemzetőrök Országos Szövetsége TM szervezete, a műsorközlő Orbán György volt.

Fáklyás felvonulás a szabadságharc és forradalom emlékére

Mint azt megírtuk, mintegy háromszázötvenen vettek részt a hagyományteremtő szándékkal megrendezett fáklyás felvonuláson szerda este Szekszárdon. A résztvevők, akik között rengeteg volt a gyermek, felemelő, közösségépítő élmény részesei lehettek.

A felvonulást az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójához kötődően megtartandó ünnepi programsorozat részeként tartotta meg a Babits Mihály Kulturális Központ és a város. Ugyancsak megírtuk, a forradalomra való megemlékezés jegyében a város és a kulturális központ az idén hat napon át tartó ünnepi programsorozatot szervezett március 14. és 19. között.

A részletes programot itt tudja megtekinteni – kattintson!

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close