full screen background image
Keresés
2021 augusztus 2 - hétfő
  • :
  • :

„Hősképzés” indult a Szekszárdi Mentőállomáson

„Hősképzés” indult a Szekszárdi Mentőállomáson

2018.01.29. Az újraélesztés mikéntjét sajátíthatják el a hozzá nem értők minden hónap utolsó hétfőjén a Szekszárdi Mentőállomáson.

Magyarországon évente több ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében utcán, közterületen. Többségük megmenthető lenne, ha valaki perceken belül megkezdené az újraélesztést, a mellkasi nyomásokat. A mentők által évente észlelt mintegy hatezer hirtelen vérkeringés-megállás esetében csak akkor van igazi esély az újraélesztésre, ha a mentő megérkezéséig valaki elkezdi a mellkasnyomásokat.

A nemzetközi szakirodalom szerint az azonnal megkezdett újraélesztéssel és egy gyorsan megérkező defibrillátorral az újraélesztések akár 60 százaléka sikeres lehetne, ami Magyarországon évente több ezer emberéletet jelent. A kiérkező mentők azonban csak ritkán találkoznak szakszerű elsősegélynyújtással.

Az újraélesztést gyakorolja egy érdeklődő a mentőállomáson. Fotó: Kadarka.net

A helyzet javítása érdekében az  Országos Mentőszolgálat új programot indított „Hősképző” néven, melyen a laikusok próbababákon gyakorolva sajátíthatják el az eszköz nélküli újraélesztés alapjait. Az első ilyen alkalomra hétfő délután került sor Tolna megyében, a Szekszárdi Mentőállomáson.

Flóris Zsolt, a mentőállomás vezetője elmondta, az alapismeretek, melyeket mentőorvos, mentőtiszt, vagy mentőápoló ad át, mindössze fél óra alatt elsajátíthatók. A nyílt napokra mindenkit várnak az általános iskolás korú gyermekektől kezdve a nyugdíjasokig, előzetes  bejelentkezésre nincs szükség.

A minden hónap utolsó hétfőjén 15 és 17 óra között zajló képzéseket a Mikes Kelemen utca 24. szám alatt tartják.

Életmentő applikációt fejlesztettek

A Szív City lényege, hogy bárki, aki kedvet, késztetést érez arra, hogy vészhelyzetben életet mentsen, egy applikáció segítségével riasztást kaphat mobiltelefonjára, ha a közelében közterületi újraélesztésre van szükség. Az applikáció az elsősegélynyújtót gyorsan a helyszínre navigálja, így pillanatokon belül elkezdheti az újraélesztést, a mentő megérkezéséig is esélyt adhat a betegnek a túlélésre. Az applikáció összeköttetésben áll a mentők irányítórendszerével, vagyis az oda beérkező segélyhívás alapján a mentésirányító nem csak mentőautót indít a helyszínre, hanem egy gombnyomással riasztja a legközelebbi Szív City elsősegélynyújtókat is.

Fesztiválokon, rendezvényeken is oktatják az újraélesztést

Ugyancsak az újraélesztés ügyét szolgálja, hogy ősszel az Országos Mentőszolgálat az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika, a Magyar Resuscitatiós Társaság, és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium diákjainak közreműködésével egy fiataloknak szóló országos és újszerű kampányt indított. A kampány során budapesti és vidéki fesztiválokhoz, nagyobb ifjúsági rendezvényekhez csatlakozva oktatóbabákkal települnek ki a szakemberek, hogy gyors és gyakorlatias oktatással képezzék ki a fiatalokat az újraélesztésre. Ráadásul a mellkasnyomások ütemének elsajátítását egy népszerű zenekar, az Irie Maffia is segíti. A csapat „100 bpm” ütemű Wake Up! című slágere lett az újraélesztők zenéje, hiszen a ritmus illeszkedik a mellkasnyomások tempójához, ezért a dalt a zenekar az életmentőknek ajánlotta és a rendezvények keretében mindig elő is adja.

Fotó: Kadarka.net

 
Read previous post:
Close