full screen background image
Keresés
2021 június 22 - kedd
  • :
  • :

Hotel Merops Étterem – „gyöngyszemre” bukkant a gasztroblogger

Hotel Merops Étterem – „gyöngyszemre” bukkant a gasztroblogger

2016.05.27. Levette a lábáról Wessely Márta gasztronómiai újságírót és gasztronómiai tanácsadót a szekszárdi Hotel Merops Mészáros étterme.

Erről tanúskodik a Mindmegette.hu oldalon is publikáló gasztronómiai szakújságíró saját személyes gasztroblogján, a Mirelle.hu-n megjelent meggyőző hangvételű éttermi kritika.

A közismert budapesti gasztroblogger a Pünkösdi Hal és Vad Ünnep idején járt Szekszárdon, ekkor talált rá a négycsillagos hotel éttermére. Az ebéd előtt eltöltött pincetúrán a szakújságíró természetesen megismerkedett a 2012-ben az Év Pincészetének választott Mészáros Borház boraival is, melyek írása alapján szintén mély nyomokat hagytak emlékezetében.

A borok sokfélesége mellett kiemelte azok természetességét: „a tiszta, kerek borokban a szőlő íze dominál, a hordó csak hozzáad, támogat, kiegészít, nem nyomja el az eredeti aromákat.”

Beszámolója alapján a sokféleség nemcsak a pincetúrán, de az éttermi választékot illetően is kissé zavarba hozta a tapasztalt gasztrománt. A Vörös Krisztián mesterszakács által vezetett konyha szezonális étlapján, valamint az extra ajánlatokban szereplő fogások nehéz választás elé állították a Wessely Mártát.

Mint írja, „a kellemes beltartalmú, se nem túl rövid, se nem hosszú, minden vendég számára szerethető étlap mellett két extra menüsor fogásai közül is választhattak. A döntés pedig nem volt egyszerű, mivel egyikben és másikban is akadt olyan alapanyag vagy fogás, amelyet – férjével – feltétlen szerettek volna megkóstolni.

IMG_6605_v

A férje által előételként rendelt, karamellizált almával, pirított kaláccsal és fügével tálalt sült libamájról a következőképpen fogalmazott: „A tisztes adag meleg előétel nem csak látványában volt műalkotás, a lepirított libamáj, a kamarellizált, de textúráját őrző alma és a ropogós, de nem száraz kalács harmóniája hibátlan volt.”

Wessely Márta a magának kinézett szarvascarpaccio kapcsán a fűszerek és az omlós hús kellemes harmóniájáról számolt be. A carpaccio mellé lime-mal tálalt avokádókrém üdítő, kellemes kiegészítője volt a húsnak, akárcsak a friss koktélparadicsom, a házi salsa, illetve az olajban eltett szárított paradicsom – írta.

IMG_6607.JPG

Az előétel után egy vargánya illatú könnyű, cappucino-ként is aposztrofált gombakrémlevest tálaltak elé,  amelynek az ízében a vargánya mellett helyet követelt magának a rókagomba, a helyi termelőtől érkező laska, s a tőkegomba is. A letisztult levest camembert sajtos, diós pirítóssal kínálták, melyek „íze és textúrája is jól kiegészítette a levest” – fogalmazott a szakavatott újságíró.

„Vörös Krisztián konyhájának egyik nagy erőssége a hagyományok és a vendégek tisztelete: az étlapon helyt kapnak a magyar konyha kedvelt klasszikusai is.”

Főételként a szezonalitásnak megfelelő, a pünkösdi kínálatban szereplő posírozott lazacot választott Wessely Márta, melyhez blansírozott fehér- és zöld spárga, valamint friss újkrumplit kínált a séf. A gasztronómiai szakújságíró ennek kapcsán a skandináv egyszerűséget és letisztultságot követő tálalást és a friss zöldségek remek egyensúlyát, valamint a hibátlanra sikerült halhús összhangját emelte ki írásában.

Mint írta, sajnos Magyarországon elterjedt gyakorlat, hogy agyon főzik-sütik a halat – de nem így a Hotel Merops Mészárosban, ahol nem csak a halhús felszíne, hanem a hal egésze ízletes.

IMG_6615_v

Vannak olyan klasszikus éttermi ételek, melyek elkészítésének minősége már önmagában is jellemzi az adott étterem konyháját. Ilyen a rosé kacsamell is, mely nagy szakmai hozzáértést követel: el kell találni, hogy a hús mennyire legyen átsütve, miközben a hájnak minden falat tetején ropognia kell. Wessely Márta szerint ezt a kihívást is jól oldotta meg a séf, Vörös Krisztián. A fogás kapcsán a gasztroblogger az adagra is kitért.

Mint írja a fővárosi éttermekkel szemben a Meropsban „ügyelnek arra, hogy a minőség mellett a mennyiség is megfeleljen az elvárásoknak, tisztességes, értelmes adagokban mérik a jót.”‘

Ugyancsak kiemelte a fogáshoz kínált különleges, argentin eredetű malbec szőlőből készített hosszú lecsengésű, testes bort, mely „kitűnő választás steakek mellé, de a kacsa és a lazac is jó partnere volt.”

A desszertet illetően az egészséges és modern étlapi választékot említette meg a szakújságíró. A klasszikus fogásnak számító, ám ugyanakkor nehezen elkészíthető  crème brûlée-ről azt írta,  a Meropsban friss eper és egy kevés – a ház borából készített – forralt bor redukció dukált hozzá. Mint fogalmazott, „tankönyvi példány került elénk”.

IMG_6620_v

A szezonális ajánlatban fellelt epres-rebarbarás pohárkrém tartalma kellően szofisztikált, miközben nincsenek benne felesleges sallangok. A desszertben az eper-rebarbara ragu viszi a prímet, ehhez társul a menta, egy kevés, gluténmentes mandulaalapú kakaós morzsa, valamint – az eper és a rebarbara előkészítéséhez használt – cukorsziruppal gazdagított friss tejszínhab. Egyszerű, üdítő, gyomrot meg nem terhelő, ízben gazdag lezárása volt az ebédnek – fogalmazott Wessely Márta, aki levezetésként a Mészáros Borház Szent Grál borával is megismerkedett.

A prémium kategóriás vörösbort a következőképpen jellemezte: „igazi nagy bor, nem a lazulós poharazások bora, inkább az elmélyült gondolatok, a fontos pillanatok mellé illik belőle egy-egy korty.”

Wessely Márta gasztronómiai szakújságíró összefoglalóját idézve: „a Hotel Merops Mészáros konyháját a tiszta ízek, a jó arányérzék, a harmonikus fogások, az összhang és az egyensúly jellemzi. S személy szerint azt érzem, hogy ha még sokat járok a Mészáros Borházba, akkor a vörösborokkal örök szerelembe fogok esni.”

Az étteremről bővebben a Hotel Merops Mészáros honlapján – kattintson!
A Hotel Merops Mészáros Facebook oldalát itt találja – kattintson!
A Mészáros Pál Borház és Pince honlapja – kattintson!

Az eredeti írást a Mirelle.hu-n olvashatja – kattintson!

Forrás: Mirelle.hu
Read previous post:
Close