full screen background image
Keresés
2021 augusztus 1 - vasárnap
  • :
  • :

Huszonegy szekszárdi pincészet negyvenhat bora lett Borkiválóság

Huszonegy szekszárdi pincészet negyvenhat bora lett Borkiválóság

2017.08.17. A Szekszárdi borvidéken termelő huszonegy pincészet borát választották be az idén az ország legjelentősebb és legnagyobb tétel számú borversenyén a Borkiválóságok közé. A Twickel Szőlőbirtok egyik bora bekerült a 15 TOP Borkiválóság közé. 

A 2017-es Nemzeti Borkiválóság Programban a szekszárdi borászatok közül a Twickel Szőlőbirtok érte el a legkimagaslóbb sikert. A pincészet 2012-es évjáratú Gróf Zichy Szekszárdi Kékfrankos bora ugyanis bekerült a versenyben megválasztott 15 TOP Borkiválóság közé. A szekszárdiak által nevezett minták közül további negyvenötöt választottak meg Borkiválóságnak. Az elismert 46 bor közül harmincnégy volt vörös, hét rozé, négy fehér és egy siller – olvasható a Kormány.hu oldalon közzétett eredménylistából.

A szekszárdi borászatok közül az idén a legtöbb elismerést a Lajvér Borház kapta, melynek négy bora lett Borkiválóság. Szintén szépen szerepelt Bősz Adrián, Dúzsi Tamás és Családja Pincészete, az Eszterbauer Borászat, a Hetényi Pincészet, Németh János Pincészete, a Takler Borbirtok, a Twickel Szőlőbirtok, és a Vesztergombi Pince, melyek három-három borát választották meg Borkiválóságnak. Szintén Borkiválóság lett a Bodri Pincészet, az Eszterbauer Borászat, a Mészáros Pince és a Takler Borbirtok által közösen készített 2013-as Etalon Szekszárdi Cuvée.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter augusztus 2-án adta át a TOP Borkiválóságokért és Borkiválóságokért járó összesen több száz oklevelet Budapesten a Vajdahunyad várában. A miniszter az átadón arról szólt, hogy a bor a magyar kultúra szerves része, a magyar nemzeti identitás évszázados hordozója. Ezért a Földművelésügyi Minisztérium (FM) számára a borászat stratégiai terület, a Magyarország borkészítőit megmozgató Országkóstoló pedig különösen fontos. Az Országkóstoló arra is hivatott, hogy ne csak bel- hanem a külföldi piacokon is bemutassa a magas minőségű magyar borok jellegzetességeit – hangsúlyozta az agrárminiszter az MTI-nek. A borkiválóságokat egy megújult kiadványban is meg szeretnék ismertetni a szélesebb nyilvánossággal – tette hozzá.

Az Országkóstolóra ebben az évben összesen 1162 tételt küldtek el a bortermelők. A beküldött minták közül 309 fehérbor, 174 vörösbor és 62 rozé lett borkiválóság, 15 mintát pedig TOP Borkiválóságnak választottak meg.

Szekszárdról az alábbi 21 pincészet bora, vagy borai nyerték el a Borkiválóság címet:

Bodri Pincészet és Szőlőbirtok (1), Bősz Adrián (3), Dúzsi Tamás és Családja Pincészete (3), Eszterbauer Borászat (3), Feiszt Pince (2), Fritz Borház (1), Halmosi Pincészet (1), Hetényi Pincészet (3), Lajvér Borház (4), Merfelsz Pince (1), Mészáros Pál Borház és Pince (2), Németh János Pincészet (3), Pastor Pince (2), Pósta Borház (2), Schieber Pincészet (1), Sebestyén Pince (2), Szeleshát Szőlőbirtok (1), Takler Borbirtok (3), Twickel Szőlőbirtok (3), Vesztergombi Pince (3) Vida Családi Borbirtok (2)

A képen oklevéllel a kezében Mészáros Pál szekszárdi borász. Fotó: Facebook.com – Nemzeti Borkiválóság Program
Read previous post:
Close