full screen background image
Keresés
2019 december 29 - vasárnap
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Huszonegy tétel vetélkedett a Szekszárd város bora címért

Huszonegy tétel vetélkedett a Szekszárd város bora címért

2017.04.02. Nagy borászatok és kis pincék összesen 184 tétele mérette meg magát március 30-án a Szekszárdi Borvidéki Borversenyen. A város bora elismerésért 12 termelő 21 tétele vetélkedett.

Az ország megannyi borvidékéről – az aradi Balla Géza személyében még a határon túlról is – érkezett, hatvannál is több szőlész/borász szakember gyülekezett csütörtök délelőtt a Babits Mihály Kulturális Központban, hogy megkóstolja és bírálja a 2017-es Szekszárdi Borvidéki Borversenyre benevezett tételeket. Ezekből szerencsére idén sem volt hiány: 184 bort – többségében palackos tételt – neveztek be a borvidék termelői.

A leggyakoribb vörösboros fajta a merlot (23), a kékfrankos (20) és a kadarka (19) volt, míg fehérből 17, rozéból 14, sillerből pedig 4 került a zsűri elé. A legnagyobb számban (30) házasítással (cuvée) neveztek a termelők, csak bikavérből 18 tételt kóstoltak a bírák.

A nyolc bizottságban – a szekszárdi borászok mellett – olyan ismert termelők foglaltak helyet, mint a Hajós-Bajai borvidéket képviselő Koch Csaba, a Villányból érkezett Bock Valér és Gere Zsolt, vagy Babiczki László (mátrai), Frittmann Péter (kunsági) és Lamport József, az egri Thummerer Pince főborásza. A bírálók között volt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, Brazsil Dávid is.

A „Szekszárd város bora” címért idén 12 pincészet 21 nedűje vetélkedett, amely a rendezvényt megnyitó Ács Rezső polgármester szerint jól mutatja az idén nyolcadik alkalommal kiosztásra kerülő elismerés rangját.

Módos Ernő borász (b), Ács Rezső polgármester (k) és Heimann Zoltán (j) borász a csütörtöki borversenyen. Fotó: Szekszárdi Vasárnap – Kiss Albert.

A városvezető örömét fejezte ki, hogy egyre több kis pince is megméreti borát a versenyen, s hogy a termelők és a város együttgondolkodása előbbre viszi a borvidéket. Ennek egyik „terméke” a Szekszárd palack, amelyből 22 pincészet immár 300 ezret töltött meg kadarkával, kékfrankossal vagy bikavérrel. Ács Rezső hangsúlyozta: a bor a megyeszékhely egyik legértékesebb kincse, ezért a turisztikai fejlesztésekben is kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy minél több Szekszárdra érkező vendég kóstolhassa.

A zsűriben helyet foglaló Győrffy Zoltán szakíróval a verseny előtt beszélgettünk. A Pécsi Borozó főszerkesztője elmondta: jól szervezett, jó korösszetételű, nívós zsűrivel lebonyolított esemény a szekszárdi, amelyre mindig szívesen jön a kiváló minőségű borok miatt. „Hivatalból sok kistelepülés bormustrájára is eljutok, ahol a megengedően pontozok. Itt viszont olyan tételeket értékelünk, amelyek Európa, sőt a világ bármely asztalára letéve is megállják a helyüket” – mondta Győrffy Zoltán. A szakember szerint a Szekszárdon favorizált bikavér, kadarka, kékfrankos trióból az utóbbiban van a legnagyobb potenciál, hogy nemzetközi szinten is ismertté tegye a borvidéket.

Mint azt már megírtuk, a verseny csúcszsűrije pénteken ült össze. Döntésük nyomán a Vesztergombi Pince 2012-es merlot válogatása lett a legjobb vörösbor. A borverseny többi eredményét pedig – immár hagyományosan – az április 22-én tartandó Szent György napi Borünnepen hirdetik ki, s ekkor tartják az aranyérmes borok évről évre nagy érdeklődére számot tartó kóstolóját is.

Szerző:


ElőzőÉlelmiszer-feldolgozók: a vizsgált termékek többségében nem volt különbség


Read previous post:
Close