full screen background image
Keresés
2022 január 20 - csütörtök
  • :
  • :

Huszonkétszer vonultak szabadtéri tűzhöz a tűzgyújtási tilalom elrendelése óta Tolnában

Huszonkétszer vonultak szabadtéri tűzhöz a tűzgyújtási tilalom elrendelése óta Tolnában

2020.04.21. Huszonkét alkalommal vonultak szabadtéren bekövetkezett tűzesetekhez a Tolna megyei tűzoltók az április 10-én érvénybe lépett tűzgyújtási tilalom óta.

A szabadtéri tüzek sok esetben emberi gondatlanságra, felelőtlenségre vezethetőek vissza. A jó időben sokan végeznek kerti munkálatokat, ami a szabadban keletkezett tüzek kialakulásának esélyét növelheti. A meleg és csapadékszegény időjárás miatt a száraz avar, aljnövényzet könnyedén lángra kaphat, és a szeles időben pillanatok alatt tovább is terjedhet, ami veszélyezteti az emberi életet, egészséget, a környezetet és az anyagi javakat.

Egyénileg sokat tehetünk környezetünk és a levegőnk tisztaságának megóvása érdekében. A tűzgyújtásra vonatkozó legfontosabb szabályok alapján, belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt a települési önkormányzat rendeletben szabályozza. Amennyiben nincs ilyen rendelet, tilos az égetés. A tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül! Csak akkora tüzet gyújtsunk, amelyet képesek vagyunk kordában tartani! Készítsünk be megfelelő mennyiségű oltóanyagot: egy vödör vizet, a tűz méretének megfelelő mennyiségű homokot, vagy tűzoltó készüléket! Legyen kéznél a tűz irányításához szükséges kéziszerszám: lapát, vasvilla, gereblye!

Most azonban tűzgyújtási tilalom van, ami azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok kétszáz méteres körzetében, ideértve a tűzrakóhelyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is.

Vigyázzunk egymásra! Baj esetén tárcsázza a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét!

Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A kép illusztráció.
Read previous post:
Close