full screen background image
Keresés
2022 január 18 - kedd
  • :
  • :

Idén 3 százalék felett lehet a magyar GDP növekedése

Idén 3 százalék felett lehet a magyar GDP növekedése

2017.02.23. A magyar GDP-növekedés idén 3-4 százalék között lehet, és várhatóan jövőre is 3 százalék felett bővül a gazdaság az erős lakossági bérkiáramlásnak és a várható költségvetési élénkítésnek köszönhetően, miközben az Európai Unió gazdasága 1,5-2 százalékkal bővülhet idén – mondta Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzési vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón.

Hangsúlyozta, hogy a belső növekedést erősíthetik az uniós támogatások is. Hozzátette, hogy az infláció 2 százalék körül alakulhat év végére, a forint árfolyama pedig stabil lesz vagy kissé erősödhet idén. Kiemelte, hogy a magyar gazdaság jelentős exporttöbblettel rendelkezik, a lakosság és bankrendszer kockázatos devizaadósságai jelentősen mérséklődtek az elmúlt években, a vállaltoknak pedig mostanáig nem okozott gondot a növekvő bérköltségek kigazdálkodása.

Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy a Magyarország erősen függ a nemzetközi kereskedelmi folyamatoktól, de hozzátette, ha nem lesz “politikai megrázkódtatás” külföldön, akkor a nemzetközi környezet kedvező marad a magyar gazdaságra. Az idei európai választások közül különösen a farnciaországi elnökválasztásnak lehet jelentős, akár a Brexitnél is nagyobb hatása az EU gazdaságára, mivel a francia szélsőjobb győzelme komoly feszültséget okozhat az európai részvénypiacon – fogalmazott. Hozzátette, hogy a szeptemberi német választások kevesebb kockázatot tartogatnak, a kínai gazdaság alakulása viszont az egész világra hatással lehet a következő években. Fontosnak nevezte az amerikai politika alakulását is, mivel az közvetve a magyar ipari termelés és az export alakulására is hatással lehet.

Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. elnöke a Brexit kapcsán úgy vélte, hogy a brit gazdaság nyerhet is a változással, mivel megszabadulhat az EU-ra jellemző és a versenyképességet hátráltató túlszabályozottságtól. Hozzátette, hogy egyelőre nehéz felmérni, hogy a magyar piaci szereplőkre milyen hatása lesz Nagy-Britannia távozásának az EU-ból.

A cég vezetője hangsúlyozta, hogy a mesterséges intelligencia, kereskedési robotok, számítógépes modelleken alapuló vagyonkezelés a pénzügyi szolgáltató cégeket is kihívások elé állítják.

A Concorde Értékpapír Zrt. 1993-ban alakult, a kezdetben értékpapír-kereskedelemmel foglalkozó cég ma integrált befektetési szolgáltatásokat nyújtó társaságként működik. Mérleg szerinti eredménye 2014-ben több mint 500 millió forint, 2015-ben mintegy 215 millió forint volt.

MTI

* A kép illusztráció
Read previous post:
Close