full screen background image
Keresés
2019 február 5 - kedd
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

„Ifjú zsenik” versengtek Szekszárdon – fotókkal

„Ifjú zsenik” versengtek Szekszárdon – fotókkal

2018.03.24. A jövő szakemberei mérették meg magukat a Kovács Győző, Szekszárd díszpolgára szellemében megrendezett 14. Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny döntőjében csütörtökön és pénteken, a főszervező szekszárdi I. Béla Gimnáziumban.

A versenyre, melyen nyolc kategóriában hirdettek eredményt, nemcsak Magyarországról, de Erdélyből és a Vajdaságból is érkeztek diákok. A megmérettetésre közel 150 pályaművel neveztek az általános és középiskolás tanulók. Végül 54 pályamunka került be a szekszárdi döntőbe ahova, a pályaműveket készítő összesen 76 versenyző és 31 felkészítő tanár kapott meghívást – tudtuk meg Hajós Évától, a gimnázium igazgatójától.

A döntőben a diákoknak szakemberekből álló zsűri előtt kellett bemutatniuk az általuk létrehozott háromdimenziós modell, program, vagy éppen saját készítésű robotjuk működését. A döntőben nemcsak maga az elkészült pályamű, hanem az összbenyomás számított, így az is sokat nyomott a latban, hogy a tanulók miként mutatták be termékük működését. A prezentációkat bemutató diákoktól nemcsak a zsűri, de a jelenlévő diákok is kérdezhettek – részletezte Hajós Éva.

Könnyed, vidám és jó humorérzékű, mégis komoly verseny zajlott – fogalmazott az intézményvezető.

Hajós Éva, az intézmény igazgatója. Fotó: Kadarka.net

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere a verseny csütörtök délelőtti megnyitóján elmondta, a város büszke azokra a nagy múltú rendezvényekre, melyeket Szekszárdon tartanak meg. A városvezető a hosszú múltra visszatekintő verseny kapcsán arról is szólt, hogy a megmérettetésre az évek folyamán benevezett pályaművek egyben azt is mutatják, hogy miként változott az informatika.

Mint mondta, a változások tetten érhetőek, hiszen a mobilalkalmazásokkal kapcsolatos pályamunkák egyre nagyobb részarányt képviselnek a pályaművek között.

Azok közül, akik ezen a versenyen elindulnak, sokan az informatika terén teljesednek ki, aki pedig ezen a területen tevékenykedik, biztos megélhetésre számíthat – fogalmazott a polgármester.  Zárásként tudatta, szeretné, ha a fiatalok nemcsak a városban tanulnának, de itt is teljesedne ki karrierjük és itt alapítanának családot, ehhez az életúthoz pedig véleménye szerint a Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny is hozzájárulhat.

Ács Rezső polgármester a verseny megnyitóján. Fotó: Kadarka.net

A versenyzőket az igazgató és a polgármester mellett dr. Ugodi Andrea, a Tolna Megyei Kormányhivatal Szekszárdi Járási Hivatalának vezetője és Brunn Györgyné, a Szekszárdi Tankerületi Központ igazgatóhelyettese is köszöntötte.

Dr. Ugodi Andrea többek között azt mondta, a versenyen egyre kifinomultabb pályaművekkel neveznek a diákok.

Brunn Györgyné köszöntőjében emlékeztetett, a verseny valójában már 34 éves, ugyanis azt először Kovács Győző, Szekszárd díszpolgára kezdeményezésére rendezték meg először Garay verseny néven 1984-ben a Garay János Gimnáziumban.

Dr. Zsakó László, az ELTE tanszékvezető egyetemi docense és Hajós Éva két versenyzővel. Fotó: Kadarka.net

A hat évvel ezelőtt elhunyt Kovács Győzőről úgy fogalmazott: a tudomány népszerűsítése terén elévülhetetlen érdemeket szerzett, színes egyéniségű, szinte az utolsó pillanatig aktív, szellemes, nézeteihez és értékrendjéhez ragaszkodó, ötletekkel teli tudós volt. A pályaművek sokszínűsége kapcsán, egyben zárásként azt mondta, a fiatalok fantáziája, kreativitása határtalan.

A versenyen nyolc kategóriában hirdetek eredményt, három kategóriában – számítógépes grafika, számítógépes animáció, játékprogram – külön versenyeztek az általános és középiskolás diákok, míg a további öt kategóriában – megépített automata berendezés és vezérlése, oktató programok, számítógéppel támogatott tervezés, alkalmazói programok, számítógépes zene – nem voltak külön korcsoportok.

A verseny honlapját itt találja – kattintson! 

Fotó: Kadarka.net


grafika Hajós Éva I. Béla Gimnázium
Előző14. Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny KövetkezőTolna megyei diákok mérhették össze felkészültségüket


Read previous post:
Tolna megyei diákok mérhették össze felkészültségüket

2018.03.24....

Kezdődik a nyári időszámítás!

2018.03.24....

Close