full screen background image
Keresés
2021 augusztus 2 - hétfő
  • :
  • :

Így „égett el a tél” Szekszárdon – fotókkal!

Így „égett el a tél” Szekszárdon – fotókkal!

2020.03.08. Az idén is szép számú résztvevővel tartották meg a Szekszárdi Fősővárosi Kör által szombaton a Kápolna téren megrendezett kiszebábégetést.

A rendezvényt eredetileg az előző hétvégére tervezték, ám akkor a várható rossz időjárás miatt végül elmaradt. Ezúttal viszont már-már tavaszias időben tartották meg a kör által minden évben megrendezendő télűző mulatságot, így a résztvevők szinte nyitott kapukat döngettek az égiek előtt. A kellemes napsütéses időben egymással felszabadultan társalgó szülők, nagyszülők és vidáman játszó gyermekek látványa inkább valamiféle piknik, mint télűző rendezvény hangulatát idézte meg.

Hiába a szép időjárás, a kiszének, pontosabban az általa jelképezett télnek halnia kellett. Azonban ehhez elsőként szükség volt a gyermekek segítségére, akik serényen hordták a szalmát, amivel aztán kitömték a bábot. Miután ezzel megvoltak és saját, kézzel készített kis bábjaikat is elhelyezték, a főként óvodás korú gyermekek megfogták egymás kezét és úgy járták körül a bábot, miközben a jól ismert gyermekdal sorait – jöjjön a tavasz, vesszen a tél – énekelték.

Ezt követően Ács Rezső polgármester és Szollár Zoltán, a Szekszárdi Fősővárosi Kör elnöke meggyújtotta a „rút kiszét”, mely előbb nagy füstöt árasztott, majd teljesen lángba borult és elégett, vele együtt pedig jelképesen a tél is a múlté lett.

Szollár Zoltán, a kör elnöke elmondta, a hagyományőrzés mellett a rendezvény fő célja a közösségépítés. Ahogy Szollár Zoltán fogalmazott, a hétköznapokon az emberek sietnek, és a nincs alkalmuk egymással szót váltani. Mint mondta, sokszor még a környéken lakók is csak „derékig ismerik egymást”, hiszen főként csak autóban ülve látják, üdvözlik a másikat. Az immáron 5. alkalommal megtartott kiszebábégetést azért szervezik meg évről évre, hogy a városrész lakóinak és az ide látogatóknak legyen alkalma egymást megismerni, egymással időt tölteni. Az érdeklődőknek egyébiránt zsíroskenyérrel, forralt borral és teával is kedveskedtek, ezekért legfeljebb adományt fogadtak el.

A forralt borhoz való alapanyagot a környékbeliek adták össze. Végül minden bizonnyal ez lett a közelben és távolban fellelhető legtöbb borból álló cuvée, ugyanis a mintegy 80 liter forralt bor elkészítéséhez szükséges bort több mint tíz termelő adta össze.

Szollár Zoltán arról is szólt, hogy arra gondoltak, hogy az idén a szokásosnál később tartják meg a rendezvényt, hogy azt egy kicsit kellemesebb időjárásban rendezhessék meg, ám a jövőben visszatérnek a február végi időponthoz, hogy amint szokás, még a farsangi időszakban gondoskodjanak a tél elűzéséről. Ugyancsak megemlítette, hogy a kör az idén is csatlakozik a város által minden évben meghirdetendő tavaszi szemétszedéshez. Május elsején pedig majálist tartanak tagjaik részére a Bati-kereszt kilátónál.

Ács Rezső polgármester erős, aktív civil szerveződésnek nevezte a Szekszárdi Fősővárosi Kört, mely nem csak a kiszebábégetést tartja meg minden évben, de búcsút is szervez a Kápolna téren. Mint mondta, a kör rendezvényein rendszeresen több százan vesznek részt, ami mutatja, hogy szükség van a közösségépítő programokra. A polgármester szerint fontosak azok az értékek, melyek egy-egy ilyen hagyományőrző rendezvényen megjelennek és melyek így továbbadásra kerülnek a következő generáció számára. Emellett a gyermekek valódi közösségi élményt élhetnek át, mindezeknek hála pedig talán felnőttként is jobban kötődnek majd szűkebb környezetükhöz, Szekszárdhoz.

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close