full screen background image
Keresés
2021 január 21 - csütörtök
  • :
  • :

Így készül a szekszárdi kórház a koronavírus-járványra

Így készül a szekszárdi kórház a koronavírus-járványra

2020.03.23. Felkészült a koronavírus-járványra a szekszárdi kórház, melynek „D” épülettömbjében kezelik majd a vírussal fertőzött betegeket. Emellett szükség esetén a „C” épülettömb is rendelkezésre áll a célra.

A Tolna Megyei Balassa János Kórház – mely az öt kijelölt hazai járványkórház egyike – már januárban megkezdte a felkészülést a koronavírus-járványra – tájékoztatott dr. Németh Csaba főorvos a városházán hétfőn megtartott sajtótájékoztatón. Kiemelte, az erős kórházhigiénia és a fertőzések megelőzésére (infekciókontroll) tett erőfeszítéseknek hála az intézmény szerencsés helyzetben van. Hangsúlyozta, az hogy a kórházat járványkórháznak jelölték ki, semmiféle veszélyt nem jelent a szekszárdiakra nézve.

A további részleteket megosztva közölte, a koronavírusos betegek kezelésére a belgyógyászati („D”) tömböt jelölték ki, ahol mintegy 250 kórházi ágyat lehet elhelyezni. Ezen felül kiürítették a „C” épülettömböt, ahol szükség esetén további betegeket tudnak kezelni. Ezekben az épületekben bizonytalan ideig más betegek kezelését nem végzik.

Arról is szólt, hogy a kórházban nagy mennyiségben állnak rendelkezésre a védekezéshez szükséges eszközök. Egyszer használatos gumikesztyűből több mint 270 ezer pár, sebészeti szájmaszkból 20 ezer db, légzésvédőből mintegy 10 ezer db áll rendelkezésre, a készleteket pedig folyamatosan pótolják. Kérdésre azt is tudatta, hogy 28 lélegeztetőgéppel rendelkeznek, emellett vannak altatógépeik is, melyek szintén használhatók lélegeztetésre.

Ugyancsak kérdésre elmondta, egy időben hét orvost tud a koronavírusos betegekkel foglalkozni. Azt viszont kérdésre sem árulta el, hogy vannak-e koronavírussal fertőzött betegek a kórházban.

Ács Rezső polgármester (b) és Dr. Németh Csaba főigazgató a hétfő délutáni sajtótájékoztatón. Fotó: Kadarka.net 

Szintén kérdésre arról is tájékoztatott, hogy a 65 év feletti orvosok esetében nyilatkozatot töltöttek ki azt illetően, hogy vállalják-e fertőzés kockázatát és továbbra is munkában kívánnak-e maradni. Hozzátette a 65 év feletti orvosok jelentős arányban munkában maradnak. Kiemelte, részükre igyekeznek olyan feladatokat találni, melyek esetében kisebb annak a veszélye, hogy megfertőződnek.

Azokat, akik attól tartanak, hogy koronavírussal fertőzöttek, arra kéri, hogy ne a kórházat, hanem telefonon keressék a saját háziorvosukat, aki szükség esetén további instrukciókat ad a teendőkről. Hozzáfűzte, a koronavírus tünetei az esetek mintegy 80 százalékában megegyeznek egy egyszerű légúti hörghurut tüneteivel.

A főigazgató hangsúlyozta, ebben az időszakban kizárólag azokat kezelik, akiknek az állapota ezt valóban indokolttá teszi. Az akut ellátás tehát továbbra is zajlik, ám a krónikus betegségek kezelését, illetve a tervezhető beavatkozásokat későbbre halasztják.

Tudatta, a kórház honlapján további részletek olvashatók az intézmény működéséről.

Dr. Németh Csaba azt is megosztotta, hogy sok felajánlás érkezett a kórházhoz, amit nagyon köszön. Ám arra kérte azokat, akik bármiféle segítséget szeretnének felajánlani, hogy ezt a felajanlas@tmkorhaz.hu e-mail címen tegyék meg, ugyanis ezáltal hatékonyabbá válik a beérkező adományok, felajánlások áttekintése, kezelése stb.

Ács Rezső polgármester arról szólt, hogy eddig 23 nyugdíjas kérte a város segítségét, főként bevásárlásban és gyógyszerek kiváltásában. Hozzátette, a Szekszárdi Önkéntes Programhoz való csatlakozási szándékát eddig negyven önkéntes jelezte, szerződést eddig 18 önkéntessel kötöttek. Ugyancsak hozzáfűzte, az önkéntesek munkájára főként az ételkiosztásoknál lesz szükség. Felhívta a figyelmet, magukat önkéntesnek mondva csalók járják a várost, ezért kéri, hogy az érintettek csak az önkormányzat által kiállított fényképes igazolvánnyal rendelkezőkkel álljanak szóba.

A segítséget csütörtök reggel (márc. 18.) nyolc órától lehet igényelni a +36 74 679-000 telefonszámon. A hívásokat  minden munkanapon reggel 8 és este 9 között várják. Az étkeztetéssel kapcsolatos igényeket a +36 74 319-040-es telefonon várják.

Arról is tájékoztatott, hogy az önkormányzatnak 15 ezer pár gumikesztyű áll rendelkezésére, az önkormányzati tulajdonú KT-Dinamic Nonprofit Kft. pedig napi 100 db szájmaszkot állít elő. A védőfelszerelést főként a különféle intézményekben dolgozók és az önkéntes program résztvevői kapják.

A gyermekétkeztetés kapcsán elmondta, keddre összesen 202 fő kért ebédet. Az ebédosztás egyelőre az intézményekben történik, de mielőbb átállnak a házhoz szállításra. Ugyancsak elmondta, szükség esetén kilenc önkormányzati lakást tudnak biztosítani karantén céljára.

A Szekszárdi Önkéntes Programba az onkentes@szekszard.hu e-mail címen lehet jelentkezni a név, a lakcím és telefonszám megadásával. Emellett arra kérik a leendő önkénteseket, hogy az e-mail-ben történő regisztráció során néhány szóban írják le azt is, hogy miben kívánnak segítséget nyújtani.

A polgármester tudatta, eddig 7 önkormányzati rendelet módosítása van folyamatban, vagy módosult már, tekintettel a veszélyhelyzetre. Többek között a szociális ellátások igénybevételéről is döntött a közgyűlés hatáskörében Ács Rezső.

Ennek értelmében az önkormányzat csomagot juttat el azoknak, akik előző évben rendkívüli települési támogatásban részesültek. A csomag – melyet külön nem kell kérelmezni – tartós élelmiszer, tisztító- és fertőtlenítőszereket tartalmaz. A csomagra azok is jogosultak, akik a vírusfertőzés veszélye miatt kialakult helyzet okán krízishelyzetbe kerültek, például elvesztették állásukat, esetleg fizetés nélküli szabadságra kényszerültek.

Emellett átmenetileg nem kell megújítani a lakhatási támogatási kérelmet, vagy újra igényelni a települési gyógyszertámogatást.

Ács Rezső arra is felhívta a polgárok figyelmét, hogy az interneten sok megalapozatlan szóbeszéd terjed. A polgármester arra kér mindenkit, hogy a hivatalos csatornákról tájékozódjon.

Fotó: kadarka.net
Read previous post:
Close