full screen background image
Keresés
2019 december 21 - szombat
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Így néz majd ki a 4,1 milliárdból épülő szekszárdi tudásközpont

Így néz majd ki a 4,1 milliárdból épülő szekszárdi tudásközpont

2019.05.16. A jövő kihívásainak is megfelelő tudásközpont építése kezdődik meg a volt szekszárdi laktanya területén ősszel. A korszerű tudásközpont révén nem csak egy épületbe kerül  a megyei könyvtár és a levéltár, de általa egy újabb közösségi, kulturális és szabadidős programok befogadására is alkalmas tér létesül a megyeszékhelyen.

A volt laktanya területén épül meg a Modern Városok Program 4,1 milliárd forintos támogatásával a szekszárdi tudásközpont, melyben a megyei levéltár és a megyei könyvtár is helyet kap majd – tájékoztatott Ács Rezső, a helyszínen csütörtök délután megtartott sajtótájékoztatón.

Mint azt a polgármester részletezte, a mintegy 5700 négyzetméter területű épületben 2500 négyzetméteren interaktív könyvtárat alakítanak ki a most négy helyen működő Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár 364 ezer dokumentumból álló gyűjteménye számára. A szintén négy telephelyen működő levéltár több mint 12 ezer folyóméternyi iratanyaga 1700 négyzetméteres területen kap helyet. Emellett kialakítanak egy 1500 négyzetméteres területű közösségi teret, ahol előadó-, oktató-, kiállítótermeket építenek, valamint 62 parkolóhelyet is létesítenek.

A tervek tavaly készültek el és az építési engedélynek, ahogy a szükséges anyagi forrásoknak is a birtokában van már az önkormányzat, mely hamarosan kiírja a közbeszerzési pályázatot. Az ősszel kezdődhet az építkezés, mely várhatóan 2021-ben fejeződik be – mondta el Ács Rezső.

A polgármester arról is szólt, hogy a könyvtár és a levéltár vezetése a tudásközpont tervezési munkái során folyamatosan egyeztetett a tervezést végző céggel. Mindezt annak érdekében, hogy az épület a jövő kihívásainak, elvárásainak is megfeleljen és hosszú távon szolgálja a szekszárdiak érdekeit.

A cél, hogy olyan korszerű megyei könyvtár és tudásközpont jöjjön létre, amely a város és a megye lakosságának információs és dokumentumigényét szolgálja, valamint közösségi-, kulturális- és szabadidős programok befogadására is alkalmas.

Az épületben sok – bontás nélkül – rugalmasan átalakítható tér kap majd helyet, ezzel biztosítva, hogy a tudásközpont ne csak a mai kor elvárásainak, de a jövő kihívásainak is megfeleljen – mondta Liebhauser János, a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár igazgatója. Mint azt megosztotta, az informatika gyorsan fejlődik, ám az elmúlt két évtizedben bebizonyosodott, hogy a könyvekre továbbra is nagy szükség van. Mindazonáltal a tudásközpontban a legmodernebb technológiák is megjelennek majd.

Azt szeretnék, hogy a könyvtár olyan szolgáltató intézménnyé váljon, mely valóságos emberi közösséget teremt, miközben az olvasás kultúra fontosságára épít – fogalmazott Liebhauser János.

Bár kötődnek a Vármegyeházához, mely Szekszárd megyeszékhellyé történt megválasztása óta ad helyet a levéltárnak, ám az épület nem felel meg a célra – tudatta dr. Várady Zoltán főlevéltáros, a Tolna Megyei Levéltár igazgatója. Hozzátette, a projektnek köszönhetően a levéltár, ahogy a könyvtár is egy minden elvárásnak megfelelő épületbe költözhet.

Kiemelte, a levéltárnak a több mint 12 ezer folyóméter meglévő iratanyag elhelyezése mellett a jövőben keletkező iratok elhelyezésére is gondolnia kellett, ezért az épületet úgy tervezték meg, hogy 20 ezer folyóméter iratot tudjanak tárolni. Magát a tárolást a legmodernebb módszerrel, ún. tömörraktár beépítésével oldják meg, amelyből eddig csak egy létezik hazánkban.

Dr. Várady Zoltán szólt arról is, hogy a levéltárra a legtöbben zárt, tudományos intézményként gondolnak, ám ez nem így van. A levéltári anyagokat kutatók kiszolgálása mellett ugyanis hivatali tevékenységet is végeznek, ügyfélszolgálatot látnak el, melynek során az emberek a különféle ügyes-bajos dolgaik kapcsán keresnek a birtokukban nem, vagy már nem lévő iratokat.

A levéltár igazgatója arról is beszélt, hogy előadások megtartásával, kiállítások rendezésével szeretnének nyitni a nagyközönség felé, az új épületben pedig erre alkalmas előadó- és kiállítóterek is helyet kapnak. A levéltári pedagógia megvalósításával nyitni szeretnének az általános- és középiskolás korosztály felé is, hogy a fiatalok megismerjék a levéltárat, mindezt annak reményében, hogy egyszer érdeklődővé, vagy maguk is levéltári kutatókká váljanak.

Hodossy László tervező, a szekszárdi Építész Alkotóműhely Kft. képviseletében elmondta, hogy a szekszárdiak által szerethető külső- és belső terek kialakítása volt a cél az épület megtervezése folyamán.

Az érdeklődők a folyamatosan frissülő www.tudaskozpontszekszard.hu honlapon tájékozódhatnak a projekt részleteiről, előrehaladásáról!

A vezetőképen: Ács Rezső (j), Hodossy László, dr. Várady Zoltán és Liebhauser János a leendő tudásközpont építéséről szóló tájékoztató tábla előtt . Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close