full screen background image
Keresés
2021 július 24 - szombat
  • :
  • :

Illegális terepautós verseny Szedresnél: hatékony fellépést sürget az ombudsmanhelyettes

Illegális terepautós verseny Szedresnél: hatékony fellépést sürget az ombudsmanhelyettes

2017.05.06. Hatékony hatósági fellépést sürget Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes a Dél-Mezőföld tájvédelmi körzetben engedély nélkül megrendezett autóverseny és az ezzel történt természetkárosítás ügyében – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala pénteken az MTI-vel.

A közleményben sajtóhírekre hivatkozva azt írták: szerdán a tájvédelmi körzet szedresi Ős-Sárvíz részén, Natura 2000 területen ismeretlenek több mint ötven terepjáróval engedély nélkül autóversenyt rendeztek. A terepjárók által hagyott nyomvályúk az ősgyepréteken, a vízfolyások és a holtágak medrében az őshonos növényzet pusztulását okozták, valamint a verseny a réti sas védőzónáját is megsértette a költési, fiókanevelési időben.

A természetvédelmi területet kezelő Duna-Dráva Nemzeti Park feljelentést tett a rendőrségen és értesítette a természetvédelmi hatóságot is.

A jövő nemzedékek szószólója azt kérte az érintett hatóságoktól, hogy tegyenek meg minden lehetséges és szükséges intézkedést a károkozók azonosításáért és felelősségre vonásáért. Azt javasolta továbbá a nemzeti park igazgatóságának, kezdeményezze az érintett területek tulajdonosainál a kártérítési igény érvényesítését, hogy a károkozók büntetőjogi, közigazgatási jogi és polgári jogi felelősségét is megállapítsák.

A közlemény szerint az ombudsmanhoz érkező panaszokból is megállapítható, hogy az utóbbi években elszaporodtak azok az autóversenyek, amelyek természetvédelmi területet érintenek.

Bándi Gyula szerint ezek súlyosan megsértik a védett természeti területek integritását és veszélyeztetik az alaptörvény által kifejezetten is védeni rendelt biológiai sokféleséget. Egyedül a következetes hatósági fellépés előzheti meg a hasonló jövőbeli természetkárosításokat és jogsértéseket – fogalmazott a szószóló.

Illegális terepautós rendezvény okozott súlyos természeti károkat Tolnában – kattintson!

* A kép illusztráció