full screen background image
Keresés
2021 június 16 - szerda
  • :
  • :

Illyés Gyula-kiállítás nyílik Ozorán

Illyés Gyula-kiállítás nyílik Ozorán

2016.06.22. Illyés Gyula életútját és azon keresztül a 20. század első felének világát bemutató állandó kiállítás nyílik szombaton, a Múzeumok éjszakáján Ozorán, az Esterházy Fogadó Központban.

Az Amit már majdnem elfeledtél című tárlatot az egykori ozorai Nagyvendéglő barokk épületéből kialakított információs központ és kiállítótér két helyiségében rendezik be.

A fogadótérben egy enteriőr mutatja be a múlt század első felének Ozoráját Illyés hagyatékából válogatott fotókon, szövegeken keresztül – mondta Kodolányi Judit, a kiállítás kurátora az MTI-nek. Az enteriőrben olyan néprajzi tárgyakat – pásztorbotot, ivócsanakot, kovácseszközöket – is kiállítanak, amelyeket az író gyűjtött, vagy használt.

A fogadóközpont kiállítótermében hét tematikus tablón ismertetik meg a látogatókat a rácegrespusztai születésű író életútjának állomásaival. Itt fényképek lesznek láthatóak és Illyés kéziratainak másolatait lehet olvasni. A tárlat azt mutatja be, hogy mit jelentett számára a szülőföld életének különböző állomásain, és ezt hogyan jelenítette meg műveiben – tette hozzá az irodalomtörténész.

A kiállításon többek között idéznek a Puszták népéből, a Nehéz föld, a Sarjúrendek, a Rend a romokban című kötetek verseiből; a tárlat címe – Amit már majdnem elfeledtél – a szülőföldhöz való kötődésről szóló Szerelem című Illyés-vers első sora.

Az épületet működtető Forster Központ az eseményről szóló közleményében emlékeztetett arra, hogy Illyés Gyula alkotó éveinek jelentős helyszíne volt az egykori Nagyvendéglő, itt írta a Puszták népe és a Petőfi című műveit.

MTI
Read previous post:
Close