full screen background image
Keresés
2022 január 15 - szombat
  • :
  • :

Imázsfilm készült Tolna megyéről, Reviczky Gábor közreműködésével

Imázsfilm készült Tolna megyéről, Reviczky Gábor közreműködésével

2017.02.24. Egy éves munka eredményével készült el a Tolna Megyei Önkormányzat szívet melengető, megyét népszerűsítő imázsfilmje, melyet csütörtökön médiaesten mutattak be Szekszárdon, a Sárosdi Pincében. Az est díszvendége Reviczky Gábor színművész volt, aki a megye szépségét és értékeit bemutató film narrátoraként vállalt részt az alkotásban.

A közel négy perces felvétel a megye értékeire fókuszálva mutatja be a vidéket, „Hol az ember boldog, s boldogul.” A film mindenkinek szól, tekintsen a megyére akár otthonaként, akár úti célként. Nem csupán a megyei identitás erősítésében, de a turizmus és – ezáltal – a gazdaság fellendítésében is fontos szerepe van.

A felvételeken a Tolna megyeiek számára ismerős tájak és értékek sora bukkan fel. Az igényes alkotás képkockáin feltűnnek Tolna megye természeti, kulturális és egyéb értékei. A képsorokon többek között felbukkan a csodálatos Duna, a lenyűgöző ártéri erdők, a bonyhádi magyar tarkák, a bátaszéki molyhos tölgy, mely 2016-ban elnyerte „Az év fája” címet, a gazdag termőföldek, a dimbes-dombos szelíd tolnai táj, a szekszárdi szőlők és borbirtokok, a szüreti napok, na és persze maguk a Tolna megyeiek. A felvételeket lélekbe markoló szöveg és narráció, illetve a hasonló zenei aláfestés teszi igazán jól összeérett alkotássá.

A filmet Vida Tünde, Babai István, illetve Schmidt Ferenc készítette, a Reviczky Gábor színművész hangján elhangzó szöveget Tóth Róbert írta.

A Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas Reviczky Gábor, aki narrátorként vállalt részt a film elkészítésében elmondta, amikor megkapta és elolvasta a szöveget, azonnal érezte az abból áradó hatalmas szeretetet. Mint mondta, a színészek ilyenkor patetikus hangvételt próbálnak felvenni, pedig ezt semmiképpen sem szabad.

Reviczky Gábor megjegyezte, sokfelé kóstolt már borokat és a szekszárdi borok valóban fantasztikusak.

– Ötven percig csak olvasgattam és megpróbáltam olyan hangulatba kerülni, mint amilyenben a szöveg írója érezhette magát akkor, amikor a sorokat papírra vetette. Végül csak egyszer kellett felvenni az egészet – fogalmazott Reviczky Gábor.

Reviczky Gábor színművész (b) és Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke. Fotó: Ótós Réka

Vida Tünde úgy véli, egy-egy ilyen alkotással olyan képet kell mutatni, mely valós dolgokat ábrázol, miközben megdobogtatja az ember szívét, legyen szó Tolna megyei, vagy éppen a megyén kívül élő emberről. Hozzátette, keményen dolgoztak a film elkészítésén. Húsz-harmincszor ennyi felvételt rögzítettek és a szívük szakadt meg minden egyes kivágott képkockáért, hiszen olyan sok az érték a megyében.

Babai István elmondta, a filmet egy éven keresztül forgatták, a munka rengeteg tervezést igényelt. Külön a forgatás kedvéért szerveztek például dunai halászatot és rengeteg időt töltöttek Gemencben. Mint hozzátette, az embereket is igyekeztek a filmben megjeleníteni, a fiataloktól kezdve az idősekig.

A rendezvényen a média képviselőin kívül megyei közéleti szereplők is részt vettek, akiket mint házigazda, a megyei közgyűlés elnöke, Fehérvári Tamás kért a film – s általa a megye – népszerűsítésére. Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Horváth István országgyűlési képviselő, valamint dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott és Kovács Antal is felszólalt, és örömét fejezték ki a megye páratlan kincseinek bemutatásáért. A príma-díjas Kovács Antal úgy fogalmazott: a hideg futkosott a hátán, miközben az elkészült alkotást nézte és hallgatta.

Mint azt megírtuk, a Tolna Megyei Közgyűlés legutóbbi ülésén fogadta el az idei évre szóló megyei marketing tervet, amelyben az új arculat kialakítása fő célként jelenik meg. Ehhez kapcsolódóan a rendezvényen is bemutatásra került a megye új logója és a filmben szereplő szövegrészlet, egyfajta szlogenként.

Új szerepéből fakadóan új arcát mutatja a jövőben a Tolna Megyei Önkormányzat, mégpedig a megyét összefogó, értékeit megbecsülő, fejlesztő, szervező és közösségépítő szereplőt. A fenti kép illetve szöveg hívatott kifejezni az értékekben gazdag megyét, ahol az emberek megtalálják számításaikat, élhető és páratlan szépségű környezetben tölthetik mindennapjaikat. A jelmondat tartalmazza az emberek alapvető óhaját és törekvéseik célját, azaz a boldogságot és a boldogulást.

A kép analógja a megye igazi arcának: az értékes és gyönyörű vidéknek. A sárközi motívumot ábrázoló logó a természetet, és az azt leképező emberi tehetséget is szimbolizálja. A több részre tagolódó, s mégis egységében teljes logó jelképe annak az összetartozásnak, amely a megyei identitást táplálja. Az egyszínű bordó a hagyománytisztelés lenyomata, egyben letisztultságot és egységet jelképez, ahogy a megye is.

A megyei önkormányzat tavaly „Sió, a lehetőségek tárháza” címmel készített imázsfilmet – kattintson!

A vezető képen: Vida Tünde (k), Reviczky Gábor (j) és Babai István (b). Fotó: Ótós Réka

Kadarka.net/Tolna Megyei Önkormányzat