full screen background image
Keresés
2021 szeptember 22 - szerda
  • :
  • :

Indul a háztartások életkörülményeit vizsgáló éves adatfelvétel

Indul a háztartások életkörülményeit vizsgáló éves adatfelvétel

2019.03.01. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mintegy 10 ezer háztartásban méri fel a háztartások költségvetési és életkörülményeit március 1. és május 10. között.

A hivatal által az MTI-hez eljuttatott közleményében az áll: a háztartások jövedelmi helyzetét, fogyasztását, valamint lakás- és életkörülményeit mérik fel. Az adatok képet adnak a háztartások jövedelmi viszonyairól, fogyasztási és megtakarítási szokásairól.

Mint írták, a felmérés célja, hogy uniós szinten összehasonlítható adatok álljanak rendelkezésre a háztartások gazdasági helyzetéről, életkörülményeiről, mivel az adatfelvétel 2005 óta az Európai Unió minden tagállamában azonos módszertan alapján történik. A feldolgozott magyar adatokat a KSH decemberben publikálja. A tagállamok adatai az Eurostat honlapján érhetők el.

A mintában szereplő háztartásokat matematikai-statisztikai módszerrel, véletlenszerűen választják ki. A most induló éves adatgyűjtés során olyan családokat keresnek fel, amelyek a felvételt megelőző évben két héten keresztül fogyasztási naplót vezettek.

A mintába került háztartásokat a hivatal megbízásából a KSH által alapított Statek Kft. igazolvánnyal rendelkező kérdezői keresik fel, akik tájékoztatást adnak a kétféle kitöltési lehetőségről. A kérdőív megválaszolható személyes válaszadással (március 1. és május 10. között), illetve az interneten önkitöltéssel (március 1. és március 31. között).

Jelezték: az adatfelvétel a válaszadók számára önkéntes. Az internetes válaszadók között három táblagépet sorsolnak ki. Az érdeklődők az adatfelvételről bővebb információt a www.ksh.hu/eletmod weboldalon találnak.

MTI
Read previous post:
Close