full screen background image
Keresés
2021 január 22 - péntek
  • :
  • :

Ingyen átadja a megye a Német Színházat

Ingyen átadja a megye a Német Színházat

2015.06.26 Többek között a Német Színház épületének határozott időre való átadásáról, valamint egy önkormányzati nonprofit kft. megalakításáról is döntött soros ülésén a Tolna Megyei Önkormányzat.

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) azt követően kezdeményezte a Magyarországi Német Színház (Deutsche Bühne Ungarn – DBU) épületének ingyenes átvételét, hogy 200 millió forint állami támogatást kapott a 2012 óta a fenntartásában működő, Tolna megyei tulajdonú színház felújítására. A támogatás fejében legalább 15 éves fenntartást kell vállalnia.

A Tolna megyei közgyűlés pénteken úgy határozott, hogy 2030-ig meghosszabbítja az eredetileg 2022-ig kötött fenntartási szerződést és szintén 2030-ig ingyenes átadja a német önkormányzatnak a színházépület tulajdonjogát. Azt is elfogadták, hogy amennyiben a szerződés lejártát megelőző hat hónapon belül a felek nem egyeznek meg a fenntartói jog meghosszabbításáról, a német önkormányzatnak ingyen vissza kellene adnia az épületet.

A nemzetiségi önkormányzat úgy kérte volna az átadást, hogy az esetleges visszavétel esetén a felek ismerjék el az értéknövelő beruházásokat és azokat 2031. június 30-ig a megyei önkormányzat térítse meg a német önkormányzatnak – közölte az MTI.

Az ülésen döntés született egy önkormányzati nonprofit kft. megalakításáról. A társaság a megyei kistelepülések projektmenedzsmenti feladatainak elvégzését segítheti a 2014-20-as uniós fejlesztési időszakban – tájékoztatta a Kadarka.net-et a Tolna Megyei Önkormányzat.

A Közgyűlés jóváhagyta azt az előterjesztési javaslatot, amely az oroszországi Voronyezs megye és Tolna megye között létrejövő együttműködési megállapodást foglalja magában. A paksi bővítés kapcsán már országos és helyi szinten is köttetett együttműködés. A területi szintű megállapodás további lehetőséget biztosít a kapcsolat elmélyítésére, főként a gazdaságfejlesztés jegyében.

Az ülésen a Tolna Megyei Értéktár Bizottság első féléves tevékenységéről szóló beszámolót is meghallgatták a képviselők. Dr. Say István, a bizottság elnöke arról számolt be, hogy a közelmúltban 34-ről 37-re emelkedett a települési értéktárak száma. Ez bizonyítja, hogy egyre több település tekint hangsúlyos kérdésként a helyi értékek megőrzésére, védelmére.

Az ülés témája volt még a járásszékhelyek integrált településfejlesztési stratégiáinak (ITS) véleményezése is. Az erről szóló előterjesztést a Közgyűlés egyhangúan támogatta. A képviselők ezt követően zárt ülésen döntöttek a szeptember 1-jei megyei kitüntető díjak odaítéléséről – tudtuk meg a megyei önkormányzattól.

A Német Színházzal kapcsolatos döntős előzményeiről itt olvashat – kattintson!

Forrás: MTI., Tolna Megyei Önkormányzat
Fotó: Tolna Megyei Önkormányzat/Ótos Réka
Read previous post:
Close