full screen background image
Keresés
2021 augusztus 3 - kedd
  • :
  • :

Internetes csalókra figyelmeztet a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság

Internetes csalókra figyelmeztet a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság

2019.08.01. Az elmúlt hetekben megszaporodtak a kéretlen e-mailek, az internetes böngészőkben a félrevezető weboldalak, a felugró reklámok, melyek valami nyereményről értesítenek. A csalók a szolgáltatók arculatával, esetleg nevével, és az internetezők naivságával élnek vissza.

Az erre specializálódott csalók ismert szolgáltatók, cégek arculati elemeit felhasználva, hamis e-mailek és honlapok segítségével próbálnak meg személyes adatainkhoz hozzáférni.

A leggyakrabban előforduló esetek:

E-mailben értesítik az ügyfelüket, hogy feltörték az ügyfélfiókot, elkérik a régi és új jelszavukat, mellyel visszaélhetnek, számlatartozás miatt kérnek azonnali befizetést, adategyeztetés céljából személyes adatokat szereznek meg, a böngészőben egy reklám ugrik fel, mely vírusról tájékoztatja a tulajdonost, de azonnal felkínál egy programot is, aminek letöltésével megvédhetjük a készülékünket. Amennyiben letöltjük az általuk felkínált programot vagy alkalmazást, akadály nélkül hozzáférhetnek a telefonunkon tárolt adatokhoz.

A nyereményről értesítő e-mail is érkezhet, mely nagyértékű nyereményről tájékoztat, de a szállítási költség a nyertest illeti, melyet a hiszékeny nyertes egy a csalók által üzemeltetett online felületen fizethet be.

A fiktív nyereményjáték során a csalók értékes mobilkészülékeket ígérnek az internetszolgáltató nevében, és a részvételért cserébe az ügyfelek bankkártyaadatait kérik.

Az utóbbi időben elszaporodtak azok a csalások, mely során külföldi országokban vásárolnak olyan magyar bankkártyák adatainak a felhasználásával, melyek tulajdonosai soha nem jártak az adott országban. Ez úgy lehetséges, hogy a tulajdonos kártyaadatait korábban lemásolták.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság kéri, hogy amennyiben hasonló tartalmú ablakok ugranak fel internetes böngészőjében, ne nyissa meg ezeket! Semmilyen körülmények között ne adja meg bankkártyájának adatait, még akkor sem, ha nagy nyereményekkel kecsegtetnek! Csak olyan internetes oldalon vásároljon, ahol a bankkártyával ellenőrzött felületen – esetlegesen visszaellenőrző sms-kód megadásával – tud fizetni!

Forrás: Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság
Read previous post:
Close