full screen background image
Keresés
2021 január 12 - kedd
  • :
  • :

Irsai Olivérrel kezdték a szüretet a Szekszárdi Borvidéken

Irsai Olivérrel kezdték a szüretet a Szekszárdi Borvidéken

2015.08.14. Az Irsai Olivér szedésével megkezdődött a 2015-ös szüret a Szekszárdi Borvidéken.

A Mészáros Borház szerdán szüretelte az Irsai Olivért, mely a borvidék legkorábban érő (bor)szőlőfajtája – tájékoztatta Mészáros Péter borász a Kadarka.net portált. Mint azt elmondta, 16,5 cukorfokot mértek. Hozzátette: az Irsai esetében ez jónak mondható, de ezt a fajtát inkább savtartalom alapján szüretelik.

Mészárosék 7-es savval szedték az Irsai Olivért, ez pedig optimálisnak számít. A mennyiség alapján átlagosnak nevezhető a termés. A nagy meleg miatt egyébként a tavalyinál egy héttel korábban beérett a szőlő. A szerdán szedett és csütörtökön feldolgozott Irsaiból készült bort a borkedvelők a szeptember 17-én kezdődő Szekszárdi Szüreti Napokon már meg is kóstolhatják.

Ez a szőlő egyébként kis területen termesztett fajta, a „vörösboros” Szekszárdi Borvidéken kevesebb, mint 8 hektár található belőle. A legnagyobb területen termesztett fehér borszőlő az Olaszrizling, melyből közel 100 hektár található a borvidéken.

Az összesen mintegy 100 hektáros területen gazdálkodó Mészáros Borház a „korai rozék” alapjául szolgáló Zweigelt és Pinot noir, majd a Cserszegi fűszeres fajta szedésével folytatja a szüretet. A korai rozék szintén megkóstolhatók lesznek a Szekszárdi Szüreti Napokon.

Mészáros Péter azt is elmondta, a kék szőlőfajták színanyagokban dúsak, ezek érettsége mintegy két héttel tart előrébb az ilyenkor megszokottnál. Egyelőre minden adott ahhoz, hogy kimondottan jó évjárat legyen az idei, de figyelmeztet: a kékszőlők még sokat kint lesznek, ha rosszra fordul az időjárás az megviselheti a termést.

A hőség és a szárazság viszont nem viselte meg a szőlőt, melynek gyökerei akár 20 méter mélyre is lenyúlnak. A borvidék agyagos talajának víztartó képessége pedig egyébként is magas.

A Szekszárdi Borvidék teljes területe valamivel több mint 2000 hektár, melyből 330 hektáron fehér, közel 1700 hektáron pedig kékszőlőt termesztenek.
Read previous post:
Close