full screen background image
Keresés
2020 szeptember 15 - kedd
  • :
  • :

Ismerje meg Szekszárd titkait – különleges programok a Mozaik Múzeumtúra Roadshow-ján

Ismerje meg Szekszárd titkait – különleges programok a Mozaik Múzeumtúra Roadshow-ján

2019.05.14. Különleges tárlatvezetések, koncertek, családi játékok és kutyás játszóház is várja azokat a szekszárdi kultúrakedvelőket, akik ellátogatnak a Mozaik Múzeumtúra Roadshow idei 3. állomására május 17-én.

Remek élményekben lehet része mindenkinek, akik a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumban töltik a pénteki napot. A diákság a Roadshow hagyományaihoz híven már a délelőtt folyamán remek múzeumpedagógiai foglalkozásokon kóstolhat bele a kivételes nap programjaiba.

A PTE Illyés Gyula Gyakorló Általános Iskola diákjai délelőtt tavaszi mintás tányéralátétet, virágkosarat fognak készíteni, megismerkednek a régészek munkájával és bepillantanak a rovásírás rejtelmeibe. Eközben a Baka István Általános Iskola tanulói zenés-mesés és Babits Mihály verséhez kapcsolódó drámajáték foglalkozáson vesznek majd részt, illetve madárkákat is fognak varrni.

A délelőtti órákban emellett különleges kultúrtörténeti séta indul a Wosinsky Mór Megyei Múzeum épülete elől, ahol az érdeklődők Kaczián János helytörténész, nyugalmazott levéltári főtanácsos vezetésével fedezhetik fel a Garay tér és a Béla tér nevezetességeit.

Az igazán színes kulturális forgatag délután veszi kezdetét: mindezt 14 órakor nyitja a Wosinsky emléknap, mely alkalomból a múzeumalapító szobránál koszorúzás, majd díjkiosztó lesz. Kiderül, hogy ki kapja idén a Múzeumbarát Óvoda, Múzeumbarát Iskola és Wosinsky Emlékplaketteket. Ezt követően a látogatóknak nehéz döntést kell hozniuk, ugyanis a Wosinsky Múzeum főépületében és Vármegyeháza kiállítóhelyén is remek programok várnak a kultúra szerelmeseire.

A Főépületben rendhagyó tárlatvezetés indul 15 órakor, amelyen Vitéz Attila műgyűjtő a Képes várostörténet című kiállításban kalauzolja az érdeklődőket. 16:30-tól a Csurgó Zenekar koncertje veszi kezdetét a múzeum előtti téren, 17 órától pedig a múzeumba érkeznek a Csiga-Biga Alapítvány terápiás kutyái.

Eközben a Vármegyeházán 15 órától Vincze Erika kalligráfus tárlatvezetése és foglalkozása kezdődik az időszaki, Fecit című kiállításban, ahol a kalligráfia rejtelmei lesznek terítéken. 16 órától pedig Lovas Csilla muzeológus tart rendhagyó tárlatvezetést A régi vármegyeháza világa című kiállításban. A kiállítóhelyen veszi kezdetét 17 órakor a különleges, családi szoborkereső, amelyen egészen este 20 óráig szorgoskodhatnak a famíliák. A feladat nem lesz más, mint a város szobrainak felfedezése a Béla király téren és a Tájak, települések, emberek című kiállításban.

Az este is igazán különlegesnek ígérkezik a kiállítóterekben: a főépületbe 18 órakor ugyanis megérkezik a varázslat is. Egy múzeumi teremőr másik arcát ismerhetik meg a látogatók: Kovács József bűvész szórakoztatja majd a nagyérdeműt. 18:30-tól indul „A Jótündér segít!” címmel az izgalmas nyomkövető, jelkereső csapatjáték a szekszárdi cserkészcsapat szervezésében a múzeum melletti parkban, 19 órától pedig a pincétől a padlásig bejárható a Wosinsky Mór Megyei Múzeum! A zseblámpás kalandtúrán kiderül, mi történik az épületben sötétedés után, a részvételt a bátor múzeumbarátoknak ajánljuk.

A Vármegyeháza esti programjai is különleges szórakozást ígérnek. 18 órakor „Mi újság a Béla téren?” címmel indul Dr. Vizi Márta régész tárlatvezetése, 20 órakor pedig a Szekszárd Jazz Quartet koncertjével, a csodás épület udvarán zárul az egész napos múzeumi kavalkád.

A Mozaik Múzeumtúra részletes programját itt találja – kattintson!

Látogassanak el Önök is, ismerjék meg lakóhelyük titkait és – nem is annyira rejtett – kincseit!

A Mozaik Múzeumtúra Roadshow Facebook eseménye – kattintson!

Bővebben a Mozaik Múzeumtúráról – kattintson!

Mozaik Múzeumtúra az Instagramon – kattintson!

Forrás: Wosinsky Mór Megyei Múzeum
Read previous post:
Close