full screen background image
Keresés
2020 október 22 - csütörtök
  • :
  • :

Ismét „divatba hoznák” a faültetést Szekszárdon

Ismét „divatba hoznák” a faültetést Szekszárdon

2017.03.12. Három generáció tagjai, gyermekek, szülők és nagyszülők serénykedtek szombat délelőtt a Szőlőhegyre vezető kerékpárút mentén, ahol 250 méter hosszan harminc platánfát ültetett el a Zöldtárs Alapítvány.

Bár a fák csak hosszú évek múltán nyújthatnak hűsítő árnyékot a kerékpárúton közlekedőknek, a jövőről való gondoskodást a jelenben kell elkezdeni. Ezt szem előtt tartva, az alapítvány hívószavára mintegy húszan – gyermekek, szülők és nagyszülők – csatlakoztak a faültetéshez. A fatelepítést a város klímaalapja, valamint az Alisca Terra Kft. és a Schieber Pincészet is támogatta. A hulladékgazdálkodási társaság a komposztot, a borászat a gépi lyukfúrót biztosította a munkához. Utóbbinak köszönhetően a lelkes csapat kisebb és nagyobb tagjait már kifúrt gödrök várták.

Baka György, a Zöldtárs Alapítvány kuratóriumi elnöke mindenre kiterjedő részletességgel mutatta be az önkénteseknek az ültetés mikéntjét: miután a csemetét a kifúrt lyukba helyezték, azt gondosan feltöltötték komposzttal, amit kellően megtömörítettek úgy, hogy a gyökerek biztosan érintkezzenek a földdel, majd a fa mellé két oldalról egy-egy karó került. A csemete rögzítése után érkezhetett az éltető víz. Az önkéntesek ezt követően belevetették magukat a munkába és az eredményre nem is kellett sokat várni, kisvártatva szinte az összes lyukba egy-egy facsemete került. A munkából még a legkisebb, mindössze néhány éves gyermekek is aktívan kivették a részüket.

Három generáció tagjai serénykedtek a kerékpárút mentén. Fotó: Kadarka.net

Az elnök elmondta, az alapítvány kiemelt céljai között szerepel a város zöldítése. A zöld felületek, a pázsitok, a bokrok és fák az egyre hosszabb és egyre forróbb nyarak elviselésében játszanak fontos szerepet. Egy fasor oxigént termel, hűsítő árnyékot ad a tűző nyári napsütésben, véd a portól és a zajtól. Emellett a madaraknak élőhelyet, a város betondzsungelébe szorult embereknek pedig esztétikus, nyugtató környezetet biztosít.

Az ötletgazda Osztermayer Adriántól megtudtuk, civilként tett javaslatot a faültetésre a Szekszárdi Klímakörnek, melynek munkáját a Zöldtárs Alapítvány koordinálja. Ahogy az alapítvány, úgy Ő is azt szeretné, ha a városban szaporodnának a zöld területek. Mint mondta, az utóbbi időben sajnos „nagyon kikopott a divatból” a faültetés, noha ez igen fontos a jövőnk, gyermekeink jövője szempontjából. Ahogy fogalmazott, a mostani faültetés mintaként szolgálhat. Reméli, hogy másoknak is megtetszik a gondolat, és a jövőben egyre több helyen ültetnek majd fákat.

Az ültetett fafajtáról szólva elmondta, a platán tulajdonképpen egy díszfa, melynek magassága a 25 métert is meghaladhatja. A nagy lombkoronát növesztő fafajta amellett, hogy érzéketlen a járművek károsanyag-kibocsátására, hatalmas mennyiségű szén-dioxidot tud megkötni, vagyis rövid idő alatt nagy mennyiségű levegőt képes megtisztítani.

A vezető képen: emberpalánta facsemetével. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close