full screen background image
Keresés
2020 május 29 - péntek
  • :
  • :

A szekszárdi pincészetek nyerték a legtöbb aranyat a kékfrankos borversenyen

A szekszárdi pincészetek nyerték a legtöbb aranyat a kékfrankos borversenyen

2016.06.06. A szekszárdi borászatok nyerték a legtöbb aranyérmet a IX. Nemzetközi Kékfrankos Borversenyen, melynek borbírálatát pénteken tartották a Mészáros Borházban.

A borversenyen, ahol összesen 81 minta – 73 vörös, és 8 rozé – versengett, összesen 18 aranyérmet, közte egy nagyaranyat osztott ki a 26 tagú szakmai zsűri, mely elnökségének a szekszárdi Módos Ernő, a felvidéki dr. Kapás András szőlőnemesítő, illetve a soproni Taschner Kurt és az egri dr. Dula Bence volt tagja.

A kiosztott aranyérmek közül hetet nyertek a szekszárdi borászatok, melyek ezzel a kétévente a városban megrendezendő bormustra idei versenyén a legtöbb aranyérmet kapták.

Az egyetlen kiosztott nagyaranyat a szekszárdi Fritz Pincészet szerezte meg 2012-es évjáratú Kékfrankos Prémium borával. A Fritz Pincészet ezzel elnyerte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) különdíját, amit dr. Szabó Balázstól, a minisztérium főosztályvezetőjétől vehetett át a pincészet borásza, Derda Tamás  szombaton a Hotel Merops Mészárosban megtartott díjátadón.

Aranyérmet érdemelt még Szekszárdról a Lajvér Borház, Hetényi János Pincészete, a Posta Borház, Ifj. Márkvárt János, a Prantner Pince, és a Schieber Pincészet  egy-egy kékfrankos vörösbora – tudtuk meg Ferencz Vilmostól, a szervezőbizottság elnökétől.

A hét szekszárdi aranyérem mellett öt aranyérmet nyertek a villányi borászok, míg az egri pincészetek négy, a soproni borászatok pedig két aranyéremmel térhettek haza.

A díjkiosztó előtt tartották meg a Kékfrankos Tanácskozást, amit dr. Szabó Balázs, a minisztérium főosztályvezetője nyitott meg. Ezt követően olyan szakmai előadások várták a résztvevőket, mint a borászati segédanyagok felhasználásának jelentősége, a borokban lévő almasav tartalom minőségre gyakorolt hatása, vagy a szőlő növényvédelem aktuális feladatairól szóló előadás.

A díjkiosztó után tartották meg a II. Kékfrankos Szőlővirágzás Ünnepét a Mészáros Borház udvarán, ahol Kaszó Gyula lelkész áldotta meg a szőlővirágokat. A résztvevőknek ez után lehetősége nyílt megkóstolni a kékfrankos borversenyre nevezett tételeket.

Mint azt korábban már megírtuk, a rendezvény fővédnöke dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a rendezvény védnöke Ács Rezső, Szekszárd polgármestere volt. A szakmai zsűri tagjai – ahogy a borok is – Magyarország számos borvidékéről – Szekszárd mellett, Egerből, Sopronból, Villányból, valamint Felvidékről, Délvidékről és Erdélyből –, valamint Ausztriából érkeztek. A Nemzetközi Kékfrankos Borversenyt 2000-ben szervezték meg először és azóta minden második évben megtartják Szekszárdon, a szőlő és a bor nemzetközi városában.

A részletes eredménylistát itt találja (pdf) – kattintson!

A borbírálaton készült képgalériát itt találja – kattintson!

A képen Derda Tamásnak (jobbról) gratulál Ferencz Vilmos, középen dr. Szabó Balázs, az FM főosztályvezetője. Fotó: Kadarka.net

Fotó: Kadarka.net

 
Read previous post:
Close