full screen background image
Keresés
2021 május 5 - szerda
  • :
  • :

Javított növekedési előrejelzésén a GKI

Javított növekedési előrejelzésén a GKI

2017.03.29. A korábbinál magasabb, 3,2 százalékos idei bruttó hazai termék (GDP) növekedéssel számol a GKI legfrissebb elemzésében az eddig várt 3,0 százalékkal szemben – mondta Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A növekedés legfontosabb tényezője a beruházások idei 8 százalék körül várható felfutása a tavalyi nagyarányú, 20 százalékos visszaesés után, és a fogyasztás mintegy 5 százalékos bővülése, a jelentős bérnövekedés nyomán. A GKI szerint a következő három évben jó esély van az évi 3 százalék feletti GDP-bővülésre, az uniós támogatások érkezése miatt.

Az uniós források hatásáról a KPMG-vel közösen készített tanulmányból az elnök kiemelte, a 2007-2015-ös időszakban érkezett 40 milliárd euró összegű támogatások nélkül 2,0 százalékkal esett volna vissza a gazdaság – minden más tényezőt változatlannak tekintve, míg azokkal együtt 4,4 százalékkal nőtt a magyar GDP.

A beruházásoknál a 2,8 százalékos növekedéssel szemben 31,3 százalékos, míg a lakossági fogyasztásban nemcsak 5,3 százalékos, hanem 10 százalék feletti visszaesés lett volna. A GDP-arányos költségvetési hiány nem került volna 3 százalék alá, így nem került volna ki az ország a túlzottdeficit eljárás alól sem, és az államadósság is emelkedett volna – mondta.

Vértes András szerint “nincs nagy meglepetés” az infláció idei várható alakulásában, a GKI 2,5 százalékra számít, ami enyhén alatta van a jegybanki prognózisnak. Az olaj világpiaci árának drágulása a várakozások szerint nem folytatódik, azonban a munkaerőhiánnyal kapcsolatos erőteljes bérnövekedés és a piaci nyomás is emeli a jövedelmeket és az árakat is – fejtette ki.

Úgy vélte, a legfontosabb kérdés az, miért ilyen alacsony a magánberuházások szintje annak ellenére, hogy a bankok hitelezési szándéka megvan? Úgy vélekedett, hogy a bürokratikus akadályok, a személyre szabott törvényhozás, a piacok önkényes irányítása, és az irányított állami közbeszerzések teszik kedvezőtlenné beruházási környezetet – mondta.

A GKI elnöke ismertette, a jelentés szerint a költségvetési hiány (a GDP százalékában) emelkedni fog a kormány előrejelzésével összhangban, de a 3 százalékot nem fogja átlépni, és a kormány figyel majd a megfelelő arányú adósságcsökkenésre is. Úgy vélte, ez jó, de problémát jelent, hogy nincsenek szerkezeti reformok a költségvetésben, a közoktatás és az egészségügy alulfinanszírozott, és a 2018-as választások előtt a kormány már várhatóan nem nyúl ezekhez a nehéz ügyekhez.

A nemzetközi folyamatokra kitérve Vértes András elmondta, a Trump-féle “protekcionista, zavaros és nehezen kiszámítható” politikák megterhelik a globális környezetet, visszafoghatják a világkereskedelem korábban várt gyorsuló bővülését. A Brexit, a francia, a német és várhatóan az olasz választások okozta bizonytalanság is nehezíti az idei folyamatokat.

Az előrejelzés szerint a jegybanki alapkamat 2017-ben várhatóan nem változik, 0,90 százalékon marad, így az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatemelésének hatása a forint gyengülését, az euróval szemben 315 forintra emelkedését okozhatja a tavalyi átlagos 311,5 forintról.

MTI

* A kép illusztráció
Read previous post:
Close