full screen background image
Keresés
2019 november 5 - kedd
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Javultak a bűnügyi mutatók a Szekszárdi Rendőrkapitányság területén

Javultak a bűnügyi mutatók a Szekszárdi Rendőrkapitányság területén

2017.03.01. A Szekszárdi Rendőrkapitányságra is nagy teher nehezedett az illegális migráció miatt 2016-ban.

A kapitányság munkatársai az előző évben tizenkilenc alkalommal teljesítettek szolgálatot Bács-Kiskun megyében. Egy-egy ilyen szolgálat alkalmával mintegy 35 rendőr töltött egy hetet a határnál – mondta el dr. Pilisi Gábor ezredes, rendőrkapitány, a kapitányság tavalyi évet értékelő sajtótájékoztatóján. Az elvezénylések miatti létszámcsökkenést azzal hidalták át, hogy az egyes szolgálati ágak, mint a bűnügyi, az igazgatási, illetve a közlekedésrendészeti, egymást kiegészítve, segítve dolgoztak. Ha kellett, akkor nyomozó ült be a járőr mellé – részletezte a kapitány.

Emellett gyakrabban vonták be a közterületi munkába a polgárőrséget, melynek létszáma is gyarapodott, és mellyel sokkal több közös szolgálatot láttak el, mint korábban.

Az összes bűncselekmény száma a kapitányság területén – melyhez a Szekszárdi-, illetve a Tolnai járásban 21 település és mintegy 90 ezer ember tartozik – 1966-ról 1834-re csökkent 2015-ről 2016-ra. A nyomázások eredményessége pedig „egészen kiváló volt”: 50,4 százalékról 60,2 százalékra nőtt – tájékoztatott dr. Pilisi Gábor.

Határvédelmi feladatokat ellátó szekszárdi rendőrök köszöntése 2016.09.02-án a Tartsay utcában. Fotó: Kadarka.net

A lakosság biztonságérzetét nagyban befolyásoló közterületi bűncselekmények száma 388-ról 352-re csökkent. Ami pedig még nagyobb eredmény, hogy a nyomozás-eredményesség 62,9 százalékról 91,5 százalékra javult ezen a téren. A lakosság általános biztonságérzetére szintén nagy hatást gyakorló kiemelten kezelt bűncselekmények – mint többek között az emberölés, lopás, garázdaság és rablás – száma 1251-ről 1035-re csökkent. Ezen belül a testi sértések száma 134-ről 119-re, a súlyos testi sértések száma pedig 72-ről 66-ra mérséklődött tavalyról 2016-ra. Utóbbiak esetében ráadásul 87 százalék volt a nyomozás-eredményesség. A lopások száma nagymértékben csökkent: 992-ről 777-re mérséklődött. A lakásbetörések száma 228-ról 166-ra csökkent – tudatta a kapitány.

Járművet szinte alig loptak tavaly, mindössze három eljárás indult ilyen eset miatt, míg 2015-ben nyolc kocsit loptak el.

Tavaly, ahogy 2015-ben is hat rablás történt a kapitányság területén. Ezeket a bűncselekményeket jellemzően közterületen és idősebbek, illetve nők sérelmére követték el. Ezzel kapcsolatban dr. Pilis Gábor elmondta, úgynevezett rablási ügyeletet vezettek be, ennek részeként legalább osztályvezetői szinten foglalkoznak az ilyen  esetekkel. Hozzáfűzte, a járőrök is hatékonyan végezték munkájukat, a rablások felében ugyanis a járőrök fogták el a tetteseket. Ezeknek köszönhetően a nyomozás-eredményesség a rablások tekintetében 42,9 százalékról 85,7 százalékra javult.

A kadarka.net kérdésére elmondta, egyeztetéseket folytattak a szekszárdi önkormányzattal és a közterület-felügyelettel, a buszpályaudvar környékén – ahol több bűncselekmény is szokott történni – létesítendő térfigyelő rendszerről.

Dr. Pilisi Gábor rendőrkapitány (k) értékelte a 2016-os évet. Fotó: Kadarka.net

A sérüléssel járó balesetek száma enyhén nőtt, míg 2015-ben 110 ilyen baleset történt, addig tavaly 123 ilyen baleset volt. A halálos közúti balesetek száma 9-ről 6-ra, a halálos áldozatok száma pedig 11-ről 6-ra csökkent. A súlyos sérüléses balesetek száma 36-ról 37-re, a súlyosan megsérültek száma 38-ról 45-re emelkedett. A könnyű sérülést szenvedettek száma 85-ről 97-re nőtt – tájékoztatott a kapitányság vezetője.

Nagyban javultak a bűnügyi mutatók 2016-ban a Tolnai Rendőrőrs területén is, melyhez Tolnán kívül Fadd és Bogyiszló is tartozik. Ezeken a településeken a korábbi években az átlagosnál magasabb volt a kriminalitás. Az őrs élére tavaly azonban Csorba Szilárd alezredes személyében új parancsnok került.

A rendőrség a polgárőrség és a szekszárdi Szőlő-Szem Mozgalom – mely a tanyabetörések megelőzésében nyújt hathatós segítséget – mellett a járásbírósággal, a törvényszékkel és az önkormányzatokkal is kiváló kapcsolatokat ápol – emelte ki dr. Pilisi Gábor.

Mint azt a kapitány zárásként elmondta, elhúzódó migrációs válságra számítanak, a helyzet kezelése pedig prioritást élvez. A migrációval kapcsolatban nincs pardon – fogalmazott. Hozzátette, mindazonáltal bízik abban, hogy határvadász-képzés beváltja a hozzá fűzött reményeket, melynek köszönhetően csökkenhet a kapitányságra nehezedő teher. Emellett dr. Pilisi Gábor a tavaly elért eredmények megtartását tűzte ki célul az idei évre.

A vezető képen dr. Pilisi Gábor rendőrkapitány. Fotó: Kadarka.net


ElőzőFehérvári Tamás: újabb TOP pályázati felhívások jelentek meg


Read previous post:
Close