full screen background image
Keresés
2020 május 27 - szerda
  • :
  • :

A jégről mentést gyakorolták a tűzoltók Faddon

A jégről mentést gyakorolták a tűzoltók Faddon

2017.01.20. A faddi Duna-holtág befagyott vizén gyakorolta a jégről mentést a Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság mindhárom szolgálati csoportja, akikhez a tolnai önkormányzati, valamint a faddi és dunaszentgyörgyi önkéntesek is csatlakoztak.

A holtág vizén közel húsz centiméteres jégtakaró keletkezett már a tartós hidegnek köszönhetően, és Gaszner Róbert tű. alezredes tűzoltóparancsnok elmondása szerint a gyakorlat mindhárom napján újra léket kellett vágniuk, mert a következő napra mindig visszafagyott.

A gyakorlat mindhárom napon a Faddi Önkéntes Tűzoltó Egyesület szertárában munkavédelmi oktatással vette kezdetét, ahol a vonatkozó jogszabályokat is megbeszélték a résztvevők. Ezt követően a faddi holtág jegén léket vágtak, elhelyezték benne a kimentendő fabábut, majd a taktikai megbeszélés után párokban, kötélbiztosítás mellett, a jégre felhasalva, létra segítségével indultak a bajba jutott megmentésére.

A gyakorlatot követően elemezték annak végrehajtását és levonták a megfelelő következtetéseket. Az elmúlt évek enyhe teleit tekintve ritkán adódik lehetőség arra, hogy gyakorolják a jégről mentés fogásait, viszont fontos, hogy a tűzoltók ezzel is készség szinten tisztában legyenek, ezért használnak ki minden alkalmat a gyakorlat végrehajtására, összegezte az elmúlt napok tapasztalatait a tűzoltóparancsnok.

A jégen tartózkodás szabályairól itt talál bővebb információt – kattintson!

Forrás/fotó: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Kapcsolódó anyagok:
Gyakorlatot tartottak a dombóvári tűzoltók a Tüskei-tónál
Jeges vízből mentettek embert a gyakorlatozó szekszárdi tűzoltók