full screen background image
Keresés
2021 június 21 - hétfő
  • :
  • :

Jelentős kiesés érte a járványhelyzet miatt a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft.-t

Jelentős kiesés érte a járványhelyzet miatt a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft.-t

2020.11.08. Jelentős, mintegy 15 százalékos bevételkiesés érte a járványhelyzet kapcsán a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft.-t.

A Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. árbevétele a parkolási díjakból, az önkormányzati lakások és egyéb ingatlanok, üzlethelyiségek bérbeadásából, a sötétvölgyi, dombori és balatonszepezdi gyermektábor működtetéséből, vendégházak kiadásából, valamint a piaci és vásári árusítóhelyek után beszedett díjakból, illetve a Garay ÉlményPince üzemeltetéséből származnak. A COVID-19 vírus miatt kialakult helyzet ezen tevékenységek mindegyikét hátrányosan érintette bevételi szempontból – mondta el Bartal Zoltán, az önkormányzati tulajdonú társaság igazgatója.

Tudatta, a felsoroltak közül a fizetős parkolók üzemeltetéséből származó bevételkiesés volt a legjelentősebb. Mint emlékeztetett, Szekszárdon április 1-től egészen június 30-ig díjmentes lett a parkolás a fizetős zónákban is. Hozzátette, a három hónapos ingyenes időszak alatt 30-32 millió forint bevételkiesés keletkezett, mely az önkormányzat bevételeit is érintette, ugyanis a parkolódíjakból befolyt összeg közvetlenül befizetésre kerül a város kasszájába.

A járványhelyzet kialakulását követően, azzal összefüggésben három üzlethelyiség bérlője – közte például egy ruházati üzlet tulajdonosa – mondta fel bérleti szerződését a Vagyonkezelővel. Ám ezen a területen nem csak a felmondott szerződések nyomán csökkentek a társaság bevételei, ugyanis azon ingatlanok bérlői, akik ezt kérelmezték 20 százalék kedvezményt kaphattak a bérleti díjból. A kedvezmény nem járt automatikusan, pusztán annak kérvényezése nyomán. Minden egyes kérelem esetében megvizsgálták, hogy olyan jellegű tevékenységről van-e szó, melyet a járványhelyzet hátrányosan érinthetett és a vállalkozás hány fő szekszárdi és Szekszárd környéki munkavállalót foglalkoztat. A bérleti szerződések felmondása és a kiadott kedvezmények nyomán a társaságot mintegy 12 millió forint bevételkiesés érte.

A Vagyonkezelő közel 320 lakást adott bérbe a fenti időszakban, ezek egy része szociális bérlakás. A pandémia közvetett hatása az ingatlanbérbeadás ezen területén is tetten érhető. A bérleti díjak befizetésének elmaradása nyomán jelentősen, mintegy 20 százalékkal nőtt a nem, vagy késve fizetők száma. Ezzel sajnos ennek következtében gyarapodni fog az olyan esetek száma is, amikor a társaság kénytelen lesz pereskedés útján behajtani a tartozásokat. A jogi eljárás azonban elhúzódhat, ami mmiatt a Vagyonkezelő csak jóval később juthat hozzá az adott ingatlan kiadásából származó összeghez. Az igazgató elmondta, ezek miatt kénytelenek voltak elhalasztani az idei évre tervezett
lakásfelújítások jelentős részét. Hozzátette, a bérlők által felhalmozott hátralékok miatti bevételkiesés, illetve a felújítások elhalasztásával kapcsolatos kiadások összege nagyjából megegyezik.

Tekintettel a helyzetre márciustól május 9-ig bezárt a szekszárdi piac és vásárt is csak május második felében rendeztek újra. Így ebben az időszakban elmaradtak az árusító helyekre vonatkozó nengedélyek kiadásából származó díjbevételek is. Mivel a piacot és a vásárt is fokozott forgalom jellemzi az említett időszakban, így az engedélyek kiadásának elmaradása is jelentősebb kiesést eredményezett, mint amennyit jelentett volna az év egy másik időszakában. Azóta már helyreállt a piaci és vásári rend és az árusok is visszatértek – jegyezte meg Bartal Zoltán.

A járványhelyzet miatt a szokásosnál később, csak júliustól indulhattak az első táborok és a második hullám megjelenése miatt már augusztus végén zárult a szezon. De nem csak az elmaradt táborok miatt csökkentek a táboroztatásból származó bevételek a Vagyonkezelőnél. Ugyanis a júliusban és augusztusban megrendezett táborok esetében is csak a férőhelyek számának felével zajlott a táboroztatás, ami további bevételkiesést jelentett, a jelentősen megemelkedett üzemeltetési költségek mellet, mely a járványügyi előírások által megkövetelt szigorú higiéniás szabályokból adódott.

A rendezvényteremként is működő, vendéglátással és szekszárdi borok forgalmazásával foglalkozó Garay ÉlményPince április közepétől május közepéig szintén kénytelen volt zárva tartani. Az itt keletkezett bevételkiesés legnagyobb része a vendéglátás elmaradásából következett – tájékoztatott a Vagyonkezelő igazgatója.

A fent felsoroltak összesen 70-72 millió forint bevételkiesést jelentenek, ami a tervezett éves árbevétel 15 százaléka. Kiemelte, ez egy – nyereségorientált – gazdasági társaság esetében igen jelentős összegnek számít. Viszont – mint azt hangsúlyozta – a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. alkalmazásában állók közül senkit sem kellett a bevételkiesések miatt elbocsájtani és munkaidőt – ezzel együtt munkabért – sem csökkentettek.

Hozzátette, a munkatársak megtartását részben átszervezéssel sikerült elérni. Így a járványidőszak három hónapja alatt a parkolóőrök például az idősek, iskolások részére történő ételkihordásban is segédkeztek.

Bartal Zoltán zárásként elmondta, a bevételek tekintetében szeptembertől nagyjából visszaállt a március előtti állapot, de felkészültek az év visszalevő részében jelentkező második hullám esetleges erősödése esetén bekövetkező szigorításokra is.