full screen background image
Keresés
2021 május 3 - hétfő
  • :
  • :

Jeleskedtek a szekszárdi borászatok, de Tokaj vitte a prímet

Jeleskedtek a szekszárdi borászatok, de Tokaj vitte a prímet

2016.03.10. A Tokaji borvidék borászatai vitték a prímet, a XV. Országos Syngenta Borversenyen, melyen a vörösborok kategóriájában szépen teljesítettek a szekszárdi borászatok is – hangzott el a borverseny eredményhirdetésén szerdán, Siófokon.

Az idei borversenyen 16 oklevél, 72 bronzérem, 233 ezüstérem, 113 aranyérem, 9 nagyarany és 3 Quadris elismerést kaptak a borászok. A legjobbaknak járó Quadris-díjakat a Béres Szőlőbirtok és Pincészet 2011-es 5 puttonyos Béres tokaji aszúja, a Hilltop Neszmély Zrt. 2015-ös Kamocsay Ákos Prémium Chardonnay-je és Balga István 2012-es Béke Egri Superior Cuvée-je érdemelte ki.

Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója örömtelinek nevezte, hogy az ország valamennyi borvidékéről jelentős számú, összesen 446 bort neveztek a versenyre. A beérkezett nevezések több mint fele 2015-ös évjáratú volt. Beszámolója szerint tavaly mintegy 58 ezer hektárról szüretelték le a szőlőt. A termés meghaladja a 413 ezer tonnát, amiből a becslések szerint mintegy 2,9 millió hektoliter bor készül. A jégverés sújtotta területek kivételével a borvidékek többségében a tavalyi szezon érett, egészséges, rendkívül szép szőlőt eredményezett, ami a borban is megmutatkozik.

Az idei versenyen 273 fehér, 63 rozé, 106 vörös és két-két pezsgő, illetve gyöngyözőbor került a szakértő zsűri elé. Janky Ferenc, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének nyugalmazott docense, a borverseny elnöke úgy fogalmazott: “Nagyon színvonalas versenyen vagyunk túl, az elmúlt évek legerősebb mezőnye gyűlt össze”. Kiemelte a 2015-ös borokat; a legjobb tizenkét borból négy ebből az évjáratból került ki. Szólt arról is, hogy a legjobb tizenkét nedűből öt Tokaj térségéből került ki, ezzel a Tokaji-borvidék visszaszerezte első helyét.

A vörösborok kategóriájában Szekszárd, Eger és Villány borászatai jeleskedtek.

A tavalyi fehérborok között néhány fajta – a chardonnay és a sauvignon – elmaradt kissé a várakozásoktól, az olaszrizling viszont igen jóra sikerült. Összegzése szerint ha azt mondjuk, hogy a fehérborok összességében jók, a 2015-ös rozék kiválóak lettek. Ez a verseny is bizonyította, hogy a magyar borászok egyre jobbak, bekerültek a nemzetközi élvonalba a rozé tekintetében – tette hozzá.

A Kadarka.net szerette volna pontosan közölni a szekszárdi borászok által elért eredményeket. Ám, a versenyen szereplő borok és az azok által elért eredmények részletes listáját – legjobb tudomásunk szerint – egyelőre nem tették elérhetővé.  A Syngenta csak a quadris-díjat, vagy nagyaranyat szerzett borászatok és a nyertes borok nevét közölte honlapján. Ezek között azonban sajnos egyetlen szekszárdit sem találni.

Kimagaslóan szerepelt Szekszárd 2015-ben

A Syngenta tavalyi borversenyén kimagaslóan szerepeltek a szekszárdi borok. Mint arról beszámoltunk, az előző évi versenyen Quadris-díjat kapott a Twickel Szőlőbirtok 2012-es Gróf Zichy Syrah bora,  a Mészáros Borház 2012-es Syrah Reserv borát, valamint a Schieber Pincészet 2012-es Cabernet Sauvignon borát nagyarannyal díjazták . A szekszárdi borászok ezeken túl 10 aranyérmet, 11 ezüstérmet és 3 bronzérmet szereztek a tavalyi borversenyen.

Kadarka.net/MTI

* A kép illusztráció
Read previous post:
Close