full screen background image
Keresés
2022 január 18 - kedd
  • :
  • :

Jó hír az allergiásoknak: a vége felé közelít a parlagfűszezon

Jó hír az allergiásoknak: a vége felé közelít a parlagfűszezon

2016.10.05. A végéhez közeledik a parlagfűszezon. A napi átlag koncentrációk már csak egy-egy nap haladják meg, vagy érik el a közepes értéket.

Szekszárdon a 39. hét első felében a parlagfű (Ambrosia****) pollenjének mennyisége tovább csökkent, és alacsony szintű volt. A hét közepén visszatérő nyárias, meleg időben csütörtök–szombat között koncentrációja elérte a magas szintet. A vasárnapi lehűlés, eső következtében már csak alacsony koncentrációban volt a levegőben. A következő napok további lehűlése, és a várható csapadékos időjárás következtében – az előző évek tapasztalatai alapján – már csak alacsony pollenszámra lehet számítani.

A parlagfű mellett virágzó egyéb növények – az üröm (Artemisia****), a csalánfélék (Urticaceae***), a pázsitfűfélék (Poaceae****), és a libatopfélék (Chenopod***) – pollenjei közül már csak néhány szem kerül a szekszárdi csapdába.

A kültéri allergén gombák koncentrációja az alacsony-közepes szintek között váltakozik – de egy-egy napon a magas koncentrációt is elérheti.

Forrás: Tolna Megyei Kormányhivatal
Read previous post:
Close