full screen background image
Keresés
2021 június 22 - kedd
  • :
  • :

Jó termést ígérnek az egészséges szőlőrügyek Szekszárdon

Jó termést ígérnek az egészséges szőlőrügyek Szekszárdon

2019.01.24. A hagyományokhoz híven az idén is Istifán-gödrében, Szekszárd egyetlen megmaradt klasszikus pincesorán tartotta meg a Vince-napi Borünnepet, a kékfrankos ünnepét a Dicenty Dezső Kertbarát Kör szombat délután Szekszárdon.

Ferenc Vilmos, az ünnepet szervező kertbarát kör elnöke a tavalyi év időjárása kapcsán elmondta, 2018-ban rendkívül rövid idő, mindössze 30 nap telt el a rügyfakadástól a virágzásig, amire 50 éve nem volt példa. Hozzátette, a vegetáció felgyorsulása miatt hirtelen indult növekedésnek a szőlő, ami sok helyen tőkepusztulást eredményezett. A jó időjárásnak, a megfelelő mennyiségű csapadéknak köszönhetően óriási tápanyagforgalom indult meg a tőkékben és sok fertőzés alakulhatott ki.

Mint Ferenc Vilmos tovább részletezte, már májusban virágzásnak indult a chardonnay, júniusban pedig már a bogyók is kialakultak több fajta esetében. A felgyorsult  vegetációnak köszönhetően már korán, június végén elindult a zsendülés, azonban az őszi csapadékos időszak a minőség rovására volt.

Ferenc Vilmos, a Dicenty Dezső Kertbarát Kör elnöke. Fotó: Kadarka.net.

Ferenc Vilmos az előző év időjárásának összegzését követően egy ujjnyi vastag lemetszett szőlővesszőre tekintve elmondta, a veszőn lévő fekete foltok a hideg okozta károsodást jelzik. Hozzátette, ha az ilyen vesszőket további -10, -15 fokos hideg éri, akkor teljesen elfagynak.  Mint tudatta, az ehhez hasonló vastagabb vesszőket nem szabad meghagyni metszéskor, mert azok kevésbé értékesek. A vesszőn található rügyek viszont duzzadtak, zöldek és életképesek, ami alapján kedvező évjáratra lehet számítani.

Fekete Zoltán káplán arra beszélt, hogy mindent az emberek hajlamosak arra, hogy csak a jó dolgokat tulajdonítsák az Istennek. Véleménye szerint sokan úgy vélik, ha bőséges a termés, az Istentől érkezett, de ha gyengébb, akkor nem. Hangsúlyozta, mindent Isten kezéből kell elfogadnunk, egyesülnünk kell Isten akaratával, még akkor is, ha a termés az adott évben nem olyan bőséges. Mint felszólított, köszönjük meg mindazt, amit Isten a jóságával adott nekünk, és azt is, ahogy adta.

Fekete Zoltán káplán kérte Isten áldását a Vince-vesszőre. Fotó: Kadarka.net

A káplán arról is szólt, hogy Szent Vince diakónus és vértanú – akinek napját január 22-én ünnepeljük – 250 körül született Spanyolországban és kitűnt a rászorulók iránti gondoskodásával. A Diocletianus római császár idejében történt keresztényüldözés során halálra ítélték és vértanú halált halt. Tisztelete a 4. századtól kezdődött, legendáját Magyarországon többek között az érdi kódexben lehet fellelni. Szent Vince a borkereskedők, cserepezők, pincemesterek, szőlőművesek és vincellérek védőszentje.

Korábban január 22-én, vagyis Vince-nap a pécsi szőlősgazdák közösen jártak  egyik pincéről a másikra, hogy áldomást igyanak.  Mohácson úgy „vincéztek”, hogy a gazdák a vízkereszt ünnepén szentelt vízzel – úgynevezett János borral – kimentek a szőlőbe  és annak négy sarkát azzal megöntözték. Sióagárdon ezen a napon a gazdák 1-2 vesszőt jelképesen megszenteltek, hogy jó termésük legyen. Egerben vesszőt, úgynevezett Vince-vesszőt vágtak, amit vízbe tettek, melyből aztán a következő termésre következtettek – tudatta Fekete Zoltán.

A káplán ezt követően imát mondott, majd Isten áldását kérte a szőlővesszőkre.

Pincejárás a Ribling Pincénél. Fotó: Kadarka.net

A Vince-napi Borünnepen, mely egyben a kékfrankos ünnepe is, az előző évjárat kékfrankosainak kóstolójára is lehetőség nyílt. A kékfrankosokat Módos Ernő értékelte.

Mint azt a borász a 2018-as kékfrankosokkal kapcsolatban elmondta, az évjárat borainak cukorfoka magas, ám savakban már kevésbé gazdagak. A borokat mély színanyagok és a magas cukorfoknak megfelelően magas alkoholtartalom jellemzi. A lágy savak  és a magas alkoholtartalom miatt a borokban egyelőre az alkohol túlsúlya tapasztalható, ám ez tudatos pinceműveletekkel még javítható – hívta fel a figyelmet Módos Ernő.  Mint részletezte, a borokat erőteljesebb kénes savszerkezettel lehet „kordában tartani”. Hozzátette, rendkívül fontos az is, hogy a hordók mindig legyenek teljesen feltöltve. A borász főként a későn szüretelt kékfrankosok esetében azt tanácsolja a gazdáknak, hogy vizsgálják meg a savpótlás lehetőségét is.

A rendezvény a Ribling Pincében, a Tokaji Pincében és a Toronyi Pincében megtartott pincejárással zárult.

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close