full screen background image
Keresés
2021 augusztus 4 - szerda
  • :
  • :

Jobb megelőzni, mint oltani – a prevencióra helyezik a hangsúlyt

Jobb megelőzni, mint oltani – a prevencióra helyezik a hangsúlyt

2018.02.17. Megyeszerte végez megelőző tevékenységet a Tolna Megyei Tűzmegelőzési Bizottság, mely pénteken tartotta meg 2017. évi értékelését és 2018. évi évnyitó ünnepségét Szekszárdon, a Tolna Megyei Önkormányzati Hivatal épületében.

A Tolna Megyei Tűzmegelőzési Bizottság tevékenysége során a prevencióra helyezi a fő hangsúlyt, mindig aktuális információkkal ellátva az érintetteket. Ennek megfelelően februárban és márciusban, illetve júliusban és augusztusban a szabadtéri tüzek megelőzésére, az ezzel kapcsolatos tudnivalók átadására koncentrálnak – tájékoztatott Bán Attila tű. alezredes, a bizottság ügyvezető elnöke az évnyitó után.

Mint részletezte, nemcsak a lakosságnak tartanak tájékoztató rendezvényeket, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával is felvették a kapcsolatot. A szervezettel együttműködve tájékoztató előadásokra hívják az aratásban résztvevő gazdákat, akiknek  felvilágosítást adnak azokról a tűzmegelőzési szabályokról, melyeket egy aratás utáni tarlóégetésnél be kell tartani. A munkában valamennyi Tolna megyei kirendeltség, vagyis a Szekszárdi, – a Paksi- és a Dombóvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség is részt vesz – fűzte hozzá.

Bán Attila ezzel kapcsolatban tudatta, 2017-ben 227 szabadtéri tűzeset történt Tolnában, ami háromszorosa a 2016-os adatnak, ám jóval kevesebb, mint 2012-ben, amikor mintegy 340 ilyen tűzeset volt a megyében. Megjegyezte, a szabadtéri tüzek száma nagyban összefügg azzal, hogy mennyire csapadékos az adott év.

Emellett a gyereknapokon is rendszeresen kitelepülnek. A mindenre fogékony gyerekek  számára mindig hatalmas élményt jelent beülni egy tűzoltókocsiba, közben pedig hasznos ismereteket lehet nekik átadni – mondta Bán Attila. Hozzátette, bár tavaly elmaradt, az idén valószínűleg megrendezik a tűzoltótábort is.

Ezen túlmenően rendszeresen végeznek megelőző, felvilágosító tevékenységet nyugdíjas klubokban, különféle fesztiválokon, szüreti napokon is. Utóbbiak időszaka pedig egybeesik a borok érésével, amivel kapcsolatosan a mustgáz veszélyeire irányítják rá a figyelmet, míg az adventi időszakban a gyertyagyújtás veszélyeivel kapcsolatosan adnak tájékoztatást.

Az ügyvezető elnök fontosnak nevezte, hogy Tolnában nem történt olyan haláleset, mely tűzeset miatt következett be. Tudatta, ez országos viszonylatban is kiemelkedőnek számít. Hangsúlyozta, mindent megtesznek azért, hogy ez az idén is így maradjon. Ennek érdekében szóróanyagokat terjesztenek különféle rendezvényeken és többek között egy kéménytüzeket bemutató tárlatot is összeállítottak.

Mint Bán Attila elmondta, ezt a kiállítást kérésre szívesen elviszik bármely Tolna megyei településre. Hozzátette, akár előadást is tartanak a tűzesetekkel kapcsolatban. Előző évben Szekszárdon két helyen, illetve Dombóváron, Dunaszentgyörgyön, valamint Pincehelyen és Simontornyán is megtekinthető volt a tárlat, és már most biztos,  hogy az idén Döbröközön is megtekinthető lesz.

Tavaly kilencvennyolc tájékoztató rendezvényt tartottak megyeszerte, a munkában pedig négyszázhatvankilencen vettek részt, összesen ezerhatszáz munkaóra árán.

Az idei tervekről Bán Attila elmondta, szeretnének kiemelt figyelmet fordítani a szelektív hulladékgyűjtés, és az otthoni tűzesetek megelőzésének témakörére.

A képen: diákok a kéménytüzekről összeállított tárlaton Pakson, a Csengey Dénes Művelődési Központban. A kép jobb alsó sarkán Bán Attila. Fotó: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
Read previous post:
Close