full screen background image
Keresés
2019 december 29 - vasárnap
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Ötmilliós bírságot is kaphat, aki engedély nélkül gyűjt agancsot

Ötmilliós bírságot is kaphat, aki engedély nélkül gyűjt agancsot

2018.02.05. Aki agancsot talál az jobban teszi, ha otthagyja, ahol rálelt, ugyanis az agancsgyűjtés engedélyhez kötött. Aki engedély nélkül gyűjt agancsot, az 100 ezer és 5 millió forint közötti pénzbírsággal sújtható – hangzott el hétfő délután az agancsgyűjtés szabályairól szóló sajtótájékoztatón, melyet a Tolna Megyei Kormányhivatal szervezett.

A hullajtott agancsok gyűjtésének több évszázados hagyománya van hazánkban. Mivel a gímszarvas bikák többnyire január végétől, február elejétől, a dámszarvas bikák pedig nem sokkal ezt követően kezdik el hullajtani agancsukat, ezért az agancsgyűjtés szezonja is ekkor kezdődik meg – mondta el dr. Király István, az Országos Vadászkamara Tolna megyei Területi Szervezetének titkára. Hozzátette, Tolna megyében a becslések szerint mintegy 2300 gímszarvas bika, valamint 2600 dámszarvas bika lehet, az évente elhullajtott agancsok pedig 100 milliós értéket képviselnek.

Magyarországon a becslések alapján mintegy 34 ezer gímszarvas bika és mintegy 12 ezer dámszarvas bika élhet. Az évente elhullajtott agancsok értéke országos viszonylatban 5-7 milliárd forint közötti. A Dél-Dunántúl igen gazdag gím- és dámszarvas bikában, előbbiek közel fele, míg utóbbiak „jó része” régiónkban lelhető fel.

Hangsúlyozta, az elhullajtott agancs az adott vadászterületen vadászatra jogosult tulajdonát képezi. Ezért agancsot csak a vadászatra jogosult gyűjthet, vagy az általa kiadott írásbeli engedély birtokában lehet gyűjteni.

Az engedély nélküli agancsgyűjtés jogosulatlan vadászatnak számít – tájékoztatott Kosaras Zoltán, a Tolna Megyei Kormányhivatal vadászati szakügyintézője. Kiemelte, aki engedély nélkül gyűjt agancsot, az a gyűjtött mennyiségtől függően a vadászati jogszabály értelmében szankcióra számíthat és legalább 100 ezer, legfeljebb 5 millió forint bírsággal sújtható.

Dr. Király István (b), dr. Pilisi Gábor, Dr. Horváth Kálmán és Kosaras Zoltán. Fotó: Kadarka.net

A vadászati szakügyintéző az illegális agancsgyűjtéssel kapcsolatos egyéb problémákról is szólt. Mint tudatta, az illegálisan agancsot gyűjtők sokszor szándékosan zaklatják a szarvasokat, mert az állatok könnyebben elhullajtják agancsukat, annak következtében, hogy az menekülés közben beakad a fákba, bokrokba. Emellett menekülés közben  a bikák, illetve a barkás agancsok könnyebben szenvednek sérülést. Ezen túlmenően a szarvasok megzavarása nyomán nagyobb eséllyel fordulhatnak elő vadelütések, illetve az állatok könnyebben okozhatnak kárt taposással a mezőgazdasági területeken.

Az, aki engedély nélkül gyűjt agancsot lopást követ el. Aki lopással 50 ezer forint alatti kárt okoz, az szabálysértést követ el, aki ezt meghaladó értékben lop, az bűncselekményt valósít meg – közölte dr. Pilisi Gábor, a Szekszárdi Rendőrkapitányság vezetője.  Ugyancsak elmondta, aki lopott agancsot vesz át, az orgazdaságot követ el. Azt is tudatta, hogy a vadak szándékos, erőszakos, az állatban maradandó kárt okozó módon történő zavarása állatkínzásnak minősül, amit a törvény külön szankcionál.

Ha valaki agancsot talál, az inkább egyszerűen hagyja ott – hangzott el tanácsként a sajtótájékoztatón.

Ugyancsak elhangzott, az agancsokat sok esetben engedéllyel rendelkező csoportok gyűjtik össze, valamint, hogy a vadászati törvény ötezer forint/kg áron határozta meg a szarvas agancsok értékét. Ám több átvevő tíz-tizenkétezer forintot is kínál, illetve ad egy kiló agancsért, míg a párban hullajtott legszebb agancsok kilójáért akár 30 ezer forintot is megadhatnak.

A vezető képen egy gímszarvas. Fotó: Ritzel Zoltán


agancs dr. Pilisi Gábor kormányhivatal
ElőzőA diktatúra kemény és puha változata – Magyarország a szovjet táborban előadás KövetkezőVármegyeházi Esték – „Az ész a fontos, nem a haj”


Read previous post:
Vármegyeházi Esték – „Az ész a fontos, nem a haj”

2018....

Vadászjelenetek Magyarországon c. könyvbemutatója az Illyés Gyula Megyei Könyvtárban

2018....

Close