full screen background image
Keresés
2021 június 11 - péntek
  • :
  • :

„Jönnek a kínaiak és ez ellen senki sem tud tenni”

„Jönnek a kínaiak és ez ellen senki sem tud tenni”

2018.01.23. Az egyre fejlettebb, magasabb hozzáadott értékű termékek, mint például a mobiltelefonok gyártásának köszönhetően nem fog kipukkanni a kínai lufi – mondta Dr. Matura Tamás Kína-kutató, a Közép-európai Ázsia Kutató Központ alapítója hétfő este a Vállalkozói Szalon előadásán, a Mészáros Borházban.

A „Kína újra a világ közepén?” című előadás azt a témát járta körül, hogy a kontinens méretű ország hogyan emelkedett fel az elmúlt évtizedekben, milyen gazdasági átalakuláson ment keresztül, valamint, hogy a következő években milyen kihívásokkal kell szembenéznie, tartható-e a gazdasági növekedés.

Dr. Matura Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója, Kína-kutató, a Közép-európai Ázsia Kutató Központ alapítója elmondta, Kína gazdasági felemelkedése az elmúlt 30 évben elsősorban a befektetéseknek és az exporton alapuló növekedésnek volt köszönhető. Hozzátette, míg 1978-79-ben mindössze pár száz dollár volt az egy főre jutó GDP, addig annak értéke mára a világátlagot meghaladva elérte a 10 ezer dollárt. Ezzel a világtörténelem legnagyobb és leggyorsabb gazdagodása ment végbe Kínában – tudatta a szakértő.

Egyben felhívta a figyelmet, hogy az ország számára még csak ez után jön a kihívásokkal teli „trükkös időszak”, amikor elválik, hogy Kína beleesik-e a közepes jövedelmű országok csapdájába, vagy tovább tudnak növekedni gazdaságilag.

Dr. Matura Tamás rámutatott, Kínának sok strukturális kihívással kell szembenéznie. Az egyik az eladósodottság, mivel az állami vállalatok eladósodottsága az éves GDP 300 százalékához közelít. Bár elsőként furcsa lehet ilyet hallani a világ legnépesebb országáról a másik nagy kihívást a demográfiai hanyatlás jelenti. Ugyanis az országban munkaerőhiány kezd kialakulni. Ennek egyik oka a bérek gyors növekedése, ami az olcsó munkaerő végét jelenti Kínában.

A kínai minimálbér és az átlagbér már most is megközelíti a magyarországit és továbbra is dinamikusan nőnek a bérek. A kínai munkaerő hamarosan jobban megfizetett lesz, mint a magyar, ez pedig ellehetetleníti azt a növekedési modellt, amit addig az ország követett – fogalmazott dr. Matura Tamás.

Mint azt hozzátette, emellett mostanra érett be az ország által követett egy gyermek politika (az egy gyermek politika egy 1979-től 2015-ig létező államilag felügyelt és irányított családtervező program volt – a szerk.). Emiatt a munkaképes korú lakosság száma 2017-ben csökkenni kezdett Kínában, bár még mindig mintegy egy milliárd fő körülire tehető.

A munkaerő a fent vázoltak miatt már kevésbé áramlik a belső országrészek irányából a fejlett tengerparti területek felé. Ezért az olyan nagy cégek, mint az Apple telefonokat is gyártó Foxconn évi 10-20 százalékos béremelést kénytelen adni a dolgozóinak, ami szintén ellehetetleníti az eddigi növekedési modellt.

Fotó: Kadarka.net

A jövőről szólva dr. Matura Tamás elmondta, Kína számos Kelet-Közép-európai országgal szemben jól belátta, hogy csak akkor tud fejlődni, ha a magasabb hozzáadott értékű termékeket előállítása irányába mozdul el és technológiai termékeket gyárt. Ennek pedig az oktatásba, különféle technológiákba való befektetés az alapja.

Példaként megemlítette, hogy egyedül a mintegy 31 ezer hallgatóval rendelkező Tsinghua Egyetem költségvetése a hatszorosa a teljes magyar állami felsőoktatás költségvetésének. Továbbá elmondta, hogy Kína egyre több olyan fejlett technológiát igénylő termékeket készít, mint az okostelefonok. A világ öt legnagyobb mobiltelefon gyártója közül már három Kínai vállalat található és mindezt úgy érték el, hogy szinte kizárólag belső piacra gyártanak.

Dr. Matura Tamás szerint az ország autógyártása is hatalmas fejlődés előtt áll és 5-10 éven belül nagy robbanást fog produkálni, aminek köszönhetően a kínai mobiltelefonokhoz hasonlóan a kínai autók is elterjedhetnek.

A szakértő úgy fogalmazott, bízhatunk Kína jövőjében, hiszen jól átgondolt stratégiát követnek és egyre jobb termékeket állítanak elő. Dr. Matura Tamás szerint ahogy minden ország gazdasága esetében, úgy a kínai esetében is lehet válság, de összeomlásra sem rövid, sem hosszú távon nem számíthatunk.

„Jönnek a kínaiak és ez ellen senki sem tud tenni” – zárta le Dr. Matura Tamás.

Fotó: Kadarka.net