full screen background image
Keresés
2022 január 18 - kedd
  • :
  • :

„Jósműsorok”: a nyilvánvaló megtévesztés ellenére sincs mód hatósági eljárásra

„Jósműsorok”: a nyilvánvaló megtévesztés ellenére sincs mód hatósági eljárásra

2017.02.04. A Médiatanács nemrég vizsgálati jelentést fogadott el a jósműsorok negatív hatásairól – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

A közlemény szerint az NMHH Médiatanácsa átfogó, a tartalomra is kiterjedő vizsgálatot végzett az országos elérésű televíziócsatornákon futó interaktív jósműsorokról. A vizsgálat a TV2 Ezo Tv és Asztro Világ, illetve az RTL Klub Asztro Show című műsorszámaira terjedt ki.

A tapasztalat szerint ez a műsorszám sértheti a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényt, illetve az Asztro Világ és az Asztro Show esetében nemcsak ezoterikus tanácsadás, hanem interaktív nyereményjáték is zajlik. Ezért a testület a vizsgálati eredményeket továbbítja a Gazdasági Versenyhivatalnak, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szerencsejáték Felügyeleti Főosztályának tájékoztatásul és további eljárás céljából.

A médiaigazgatási jogszabályok betartását vizsgáló elemzés szerint a műsorszámok késő esti közzététele nem indokolt, a jósok kommunikációjában nem található a kiskorúak szempontjából ártalmas elem, elenyésző a műsorok nézettsége a kiskorúak körében, így a “kategóriaemelés” nem nyújtana megoldást arra a problémára, hogy a nyilvánvaló megtévesztés ellenére a műfaj bekerült a meghatározó országos kereskedelmi médiaszolgáltatók műsorkínálatába.

Illusztráció: focus.de
Read previous post:
Close