full screen background image
Keresés
2021 május 5 - szerda
  • :
  • :

Jubileumi Vállalkozói Fórumon adott számot a város a rábízott vagyonról

Jubileumi Vállalkozói Fórumon adott számot a város a rábízott vagyonról

2017.03.07. Részletes képet kaphattak a város legnagyobb adózói a tavaly Szekszárdon elvégzett fejlesztésekről és az önkormányzat idei terveiről a 10. Vállalkozói Fórumon, melyet a múlt hét csütörtökön tartottak a Babits Mihály Kulturális Központban.

A rendezvényen, melyre a város 100 legnagyobb adózója kapott meghívást, Ács Rezső polgármester egy közel 140 diából álló prezentációt mutatott be a több mint 150 vendégnek. A diákon látható diagramokhoz, táblázatokhoz részletes magyarázatot fűzött a városvezető.

Ács Rezső elmondta, a város működése stabil, Szekszárd idei költségvetése pedig mintegy 8,46 milliárd forint, ám ez a szám az év végéig a másfélszeresére emelkedhet. Kiemelte, bár a város költségvetésén belül a működési célú kiadások magasabb arányt képviselnek, mint a fejlesztési célú kiadások, a hangsúly az utóbbiak irányába tolódik el.

Mint mondta, a város korábban a bevételeinél jóval többet költött működésre. Szerették volna ezt a tendenciát megfordítani, és az elmúlt évek szisztematikus munkájának köszönhetően a két adat közel került egymáshoz.

Az idei évre tervezett költségvetési főösszeg 8,46 milliárd forint. Fotó: Kiss Albert

A polgármester kiemelte, míg az állami támogatások csökkennek, a helyi adóból származó önkormányzati bevételek lineárisan nőnek. A megyeszékhely ugyan kicsi, de gazdasági háttere erős – mondta Ács Rezső. Míg 2015-ben 2,47 milliárd, addig 2016-ban már 2,62 milliárd forint származott helyi adókból. Az idén pedig várhatóan tovább folytatódik a tendencia. Lassan már a működési kiadások 30 százaléka a helyi adókból származik. Ez az eredmény nagyrészt a vállalkozásoknak köszönhető, hiszen tavaly mintegy 2,2 milliárd forint folyt be iparűzési adóból – részletezte.

Nyomatékosította, az adatok azt is bizonyítják, hogy Szekszárdon magas az adózási fegyelem. Ács Rezső emellett a vállalkozások társadalmi szerepvállalását méltatta.

A polgármester a tavalyi fejlesztésekről tartott, mindenre kiterjedő beszámolójában többek között bemutatta a Mérey Mihály program eredményeit, melynek részeként megújult a Sárköz-, illetve a Bartina-, és a Csengey Dénes utca egy része, valamint a Kápolna tér. A Modern Városok programban pedig mintegy 9,5 kilométer betonvápás vízelvezető épült. Több járda és buszmegálló is megújult, de új parkolókat is kialakítottak az Ybl Miklós utcában és a Semmelweis lakótelepen. Létrejött a régió első e-autó töltőpontja a Piac téren, fejlesztették a közvilágítást és elkezdték a Bor utca teljes rekonstrukcióját is. Ezeken túl – a teljesség igénye nélkül – iskolai öltözők, tornatermek és étkezők is megújultak.

A város idei évi fejlesztési terveiről szólva Ács Rezső többek között elmondta, a Magyar Közúttal való együttműködés részeként több helyen válik jobbá, biztonságosabbá a közlekedés Szekszárdon. Megújul két orvosi rendelő, a családok átmeneti otthona, új ügyeleti központot és hét szabadtéri edzőpályát is kialakítanak. A TOP forrásoknak köszönhetően energetikai korszerűsítést hajtanak végre a Baka-, illetve a Dienes iskolában. Elkezdődik a Zöld Városok program kivitelezése, melynek részeként, egységes koncepció mentén, több helyen zöld felületek váltják majd fel a beton burkolatokat a belvárosban. A Modern Városok programpontjainak nagy része esetében pedig elkészülnek a különböző tanulmányok és tervek, megtörténik a kivitelezők kiválasztása.

Mindezeken túl Ács Rezső a város kapcsolatairól, rendezvényeiről és az önkormányzat tulajdonában álló cégek teljesítményéről is részletes képet festett.

Horváth István, a térség országgyűlési képviselője pohárköszöntőjében köszönetet mondott a cégeket igazi lokálpatrióta módjára irányító cégvezetőknek, akiknek a város a szép adóbevételt köszönheti.

Érdeklődve figyelték a cégvezetők a hallottakat és látottakat. Fotó: Kiss Albert

A prezentáció után Kőműves József, az építőipar területén tevékenykedő KÉSZ Kft. ügyvezetője kérdésünkre elmondta, a Modern Városok Programban megvalósult betonvápás vízelvezetők építésében a cég komoly mértékben kivette a részét. Az elkészült mintegy 9,5 kilométerből közel 3 kilométert a KÉSZ Kft. épített meg. Az ügyvezető elárulta, az építőipar válságban van, ám hatalmas várakozással tekintenek az idei esztendőre. Szívesen bekapcsolódnának az betonvápás vízelvezetők további építésébe, de a kerékpárút kialakításába, vagy a Zöld Városok Programban megvalósuló fejlesztésekbe is.

Úgy véli, ha miként az elmúlt években, úgy a jövőben is sikerül biztosítani a helyi vállalkozások részvételét a fejlesztésekben, az nagy lökést adhat az építőipar területén tevékenykedő szekszárdi cégeknek. A város egyébként is jó üzleti partner, mert a számlákat mindig határidőn belül rendezi, ami nagyon fontos a vállalkozások szempontjából – tudtuk meg Kőműves Józseftől.

Több mint 150 vendég vett részt a 10. Vállalkozói Fórumon. Fotó: Kiss Albert

Kerekes Csaba, a 2002-ben alapított, speciális fémipari termékek kis- és nagykereskedelmével foglalkozó Metmark Kft. ügyvezetője arról szólt, hogy az eddig megtartott mind a tíz Vállalkozói Fórumon részt vett. Magát a fórumot nagyon jó kezdeményezésnek tartja, mert mint mondta, a városban működő cégek a rendezvény által tájékoztatást kaphatnak arról, hogy a város vezetése miként gazdálkodik a rá bízott vagyonnal, és arról, hogy abból milyen fejlesztéseket próbál megvalósítani.

Az általa tapasztaltak alapján úgy fogalmazott: „mindannyian láthatjuk, hogy a város szép jövő előtt áll”.

Mint tudatta, visszaemlékezve a korábbi fórumokon elhangzottakra, a felfestett jövőképre kijelenthető, hogy azokból szinte minden megvalósult. Senki sem mondhatja, hogy egy mázas jövő jövőképet tettek elé, mert a célkitűzések reálisak voltak és valóra váltak – mondta.

Kerekes Csaba, aki hosszú évekig dolgozott önkormányzati képviselőként a városért, arról is beszélt, hogy az emberek 15-20 éve nagyon hiányolták a programokat Szekszárdon. Mára pedig szinte nincs olyan hétvége, hogy ne lenne valamilyen rendezvény, melyek között azok is találnak programot, akiknek szerényebbek a lehetőségeik – zárta le Kerekes Csaba

Mészáros Pál, az „Év bortermelője” és Dobos Marianne, az Echo TV riportere. Fotó: Kiss Albert

A 10. Vállalkozói Fórumon részt vett a tavaly az „Év bortermelője” kitüntető díjjal elismert Mészáros Pál, akinek kiváló borait a vendégek is megkóstolhatták. A rendezvényen látványos műsort adott a Dirty Dance Led Light Crew és fellépett a szekszárdi születésű Oberritter Dóra, vagyis Calidora, aki januárban a Dal című televíziós showműsorban is látható és hallható volt. A műsorközlő Dobos Marianne, az Echo TV Szekszárdi származású riporter-műsorvezetője volt.

Az önkormányzat egyébként ma, kedden rendezi meg a Közéleti Fórumot, csütörtökön pedig a város további vállalkozóit várják fórumra, melyen szintén bemutatják a tavalyi év eredményeit, és az idei terveket.

Fotó: Kiss Albert – Szekszárdi Vasárnap
Read previous post:
Close