full screen background image
Keresés
2022 január 17 - hétfő
  • :
  • :

Egyedi illat- és ízvilág – tizenhat kadarka a BorEgyetemen

Egyedi illat- és ízvilág – tizenhat kadarka a BorEgyetemen

2016.05.13. A sokarcú kadarka változatosságával ismerkedhettek meg a Kadarka kerekasztal résztvevői a BorEgyetem szerdai borkóstolós előadásán, a PTE KPVK-n.

A Kadarka kerekasztalon, melynek házigazdája Módos Ernő borász volt, összesen tizenhat szekszárdi, kiskőrösi, villányi és egri kadarkát kóstolhattak meg a hallgatók. A borok közül egy volt rozé, a többi vörös.

A kiskőrösi Csengődi Éva, aki az István Pince, valamint a Szentpéteri Pince, illetve Csengődi István kadarkáit hozta magával a BorEgyetemre elmondta, 50-60 évvel ezelőtt Magyarország vörösbor szőlőültetvényeinek 90 százalékán kadarka termett. Ám a fajta, annak termesztési nehézségei miatt teljesen háttérbe szorult, mára az ország vörösboros szőlőültetvényeinek mintegy egy százalékán termesztenek kadarkát.

2015-ben például a kadarka felét tudták csak sikeresen leszüretelni Kiskőrösön – mondta Csengődi Éva. A rothadásérzékenység miatt ennél a fajtánál nagyon fontos a szüret időpontjának helyes megválasztása – tette hozzá. Kiskőrösön egyébként áprilisban a Szentpéteri Pince 2015-ös kadarka rozéját választották meg a város borának, amit a hallgatóság is megkóstolhatott.

Csengődi Éva. Fotó: Kadarka.net

A kadarka termesztés, borkészítés és évjárat szempontjából is nehéz fajta – erősítette meg Módos Ernő borász. Hozzátette: a fajta változatossága miatt a fogyasztók nem tudják olyan könnyen és egyértelműen azonosítani a kadarkát, ami problémát jelent.

A vastag, tannindús fajtákat  könnyebb felismerni, mint a kevésbé tanninos, savas kadarkát. A fogyasztó pedig szereti saját maga felismerni, hogy milyen fajta bort iszik, ugyanis ettől szakértőnek érzi magát – mondta. Módos Ernő szerint a kadarka a leginkább talán a pinot noir-hoz hasonlítható.

Módos Ernő. Fotó: Kadarka.net

Módos Ernő szerint a kadarkát elegáns savak, egyedi illatvilág, zamat és vaníliás fűszeresség jellemzi. Mint kifejtette, éppen ezek adják a  fajta különlegességét, szerinte ezekre érdemes építeni. A sokarcú, változatos kadarkák közös vonása, hogy finomságot, eleganciát hordoznak magukban.

A borász szerint a fogyasztói trendek alakulása kedvez a kadarka számára. Ugyanis, mint mondta, a borkedvelők kezdenek ráunni a testes, vastag tanninos borokra. Az ízlés a hétköznapokon is jól fogyasztható, kevésbé testes fajták irányába tolódik el.

Emellett a fajta számára további kedvező fejlemény, hogy gasztronómiában is hasonló változások figyelhetők meg, egyre inkább előtérbe kerülnek a könnyedebb ételek. Ezekhez pedig jobban illik a kadarka fogyasztása. Emellett Szekszárdon az is kedvez a fajtának, hogy ahhoz, hogy egy pincészet Szekszárdi Bikavér néven készíthessen bort, bizonyos arányban kékfrankosnak és kadarkának is kell lennie a házasításban – mondta Módos Ernő.

Mészáros Pál. Fotó: Kadarka.net

A BorEgyetemen ott volt a szekszárdi Mészáros Pál, aki kiemelt figyelmet fordít a kadarka fajtára. A Mészáros Pince jelenleg mintegy 12 hektáron termeszt kadarkát, melyből a borvidéken összesen alig több, mint 70 hektár van. Fehér, rozé és vörösbort is készítenek belőle, utóbbiból a legmagasabb minőségi kategóriába tartozó prémium borokat is előállítanak. Mint azt korábban már megírtuk, Mészáros Pál nevéhez két államilag elismert kadarka fajta, a Mészi kadarka, és a Virághegyi kadarka nemesítése köthető.

A borász elmondta, a tapasztalataik szerint a Virághegyi kadarka a rosszabb, esősebb évjáratokban is képes megfelelő hozamú és minőségű termést adni.

Takler András borász szerint eldöntendő kérdés, hogy a kadarka mely tulajdonságát kívánják előtérbe helyezni. Szerinte, ahogy Módos Ernő is vélte, a fajta frissességére,  könnyedségére és eleganciájára kell építeni. Mint mondta, a kadarka esetében nincs helye sem az ászok-, sem pedig a barrique hordós érlelésnek.

A 2015/2016-os tanév utolsó BorEgyetemén Horváth Béla, a PTE KPVK dékánja a borászokkal történt egyeztetés nyomán az előadáson bejelentette, hogy a kampuszon 2016 őszétől biztosan elindul a szőlész-borász szakképzés. A PTE dékánja az est zárásaként elmondta, a 2016/2017-es szemeszterben hét helyett ismét tíz alkalommal rendezik meg a BorEgyetemet a PTE-n, ahol többek között újvilági borokkal is találkozhat a hallgatóság.

Borok a Kadarka kerekasztalon

Németh János Kadarka 2015 Szekszárd
Takler Pincészet Kadarka 2015 Szekszárd
Heimann Pincészet Kadarka 2015 Szekszárd
Pálinkás Pince Kadarka 2015 Szekszárd
István Pince Kadarka 2015 Kunság (Kiskőrös)
Csengődi István Kadarka 2013 Kunság (Kiskőrös)
Koch Csaba Kadarka 2013 Hajós-Baja
Jekl Béla Kadarka 2013 Villány
Halmai Csaba Kadarka 2013 Szekszárd
Vesztergombi Ferenc Kadarka 2013 Szekszárd
Fekete Mihály Kadarka 2012 Szekszárd
Dula Bence Kadarka 2009 Eger
Szentpéteri Pince 2015 kadarka rozé Kiskőrös
Polgár Pince 2015 kadarka Villány
Vass Bor Kft. Kadarka Kiskőrös
Toronyi Pince Kadarka 2014 Szekszárd

Fotó: Kadarka.net