full screen background image
Keresés
2021 április 11 - vasárnap
  • :
  • :

Közös szekszárdi üveg – kadarkával kezdték a palackozást

Közös szekszárdi üveg – kadarkával kezdték a palackozást

2015.06.23. Megkezdték az egységes szekszárdi borospalackok töltését kedden reggel a Mészáros Pál Borház és Pince palackozóüzemében.

Az első körben a 2012-es Kadarka palackozásának láttak neki a Mészáros Pincénél. Ebből mintegy 7000 üveggel töltöttek meg kedden. Hamarosan elkezdik a 2013-as Szekszárdi Bikavér palackozását is, melyből 20 000 darabot készítenek – tájékoztatta a Kadarka.net-et Mészáros Péter borász. A palackokra a már eddig is használt boroscímkék kerülnek, de elképzelhető, hogy a jövőben új címkét kapnak az új palackok.

A vásárlóknak nem kell sokáig várniuk a szekszárdi újdonságra. A most palackozott borok már a jövő héten felbukkanhatnak egyes nagyáruházak polcain. Bár az egységes üveg valamivel többe kerül, mint a korábban használt, a fogyasztók változatlan áron juthatnak a borokhoz. A nagyáruházakban mindkét fent említett tipikus szekszárdi fajta ára kétezer forint körül lesz üvegenként – tudtuk meg Mészáros Pétertől, aki hozzátette, a pincészet külföldre is szállít majd az új palackokból.

A Márkvárt Pince szerdán kezdi az egységes üvegek töltését. Mákvárt János elmondta, 2700 darabot rendelt a közös palackból, mindegyikbe Szekszárdi Bikavér kerül.

Júliusban látnak neki a palackozásnak a Takler Pincénél, ahol válogatás, vagyis reserve kategóriájú borokat töltenek az egységes üvegekbe. A borászat 18 000 üveggel készít a 2013-as Bikavér Reseservből. Emellett a szintén 2013-as Kékfrankos Reserve borból – mely nemrég aranyérmet kapott a Magyar Bormustrán – palackoznak le 6500 üveggel – tudta meg portálunk Takler Andrástól. Ezek a borok várhatóan csak következő tavasszal kerülnek forgalomba a korábban használt – álló formátumú – címkék szekszárdi üvegre szabott, fekvő változatával. Mindkét válogatás bor ára valamivel négyezer forint alatt lesz az üzletekben.

A Takler Pince is értékesít majd külföldön az egységes palackba töltött termékekből. Így többek között Belgiumba, Svájcba, Lengyelországba, de Kínába is jut majd azokból.

A 2012-es Kadarka palackozásával kezdték az egységes üvegek töltését a Mészáros Pincénél kedden. Fotó: Kiss Albert

Mindhárom megkérdezett borász elmondta, a kezdeményezés jó példa a szekszárdi borászok közötti összefogásra, összetartásra és együtt való gondolkodásra. Emellett egymástól függetlenül arról számoltak be, hogy a közös palackok a minőségre is garanciát nyújtanak a vevők részére. Hiszen az egyes borok csak szigorú minőség-ellenőrzés után nyerhetik el a megtisztelő jogot arra, hogy az egységes szekszárdi palackokba kerüljenek.

Mint azt továbbá kiemelték, az egységes üvegek tovább erősítik a minőségi bor és Szekszárd kapcsolatát. A palackokba kerülő borfajták pedig a Szekszárdi Borvidék egyediségét tükrözik. Hiszen a kadarka, a kékfrankos és a bikavér is igazi, helyi jellegzetes fajta, amely képes arra, hogy megmutassa a borvidék egyedi stílusát, arcát.

A közös üvegekből kilenc szekszárdi borász rendelt. A Márkvárt-, a Mészáros- és a Takler Pince mellett a Bodri Szőlőbirtok, az Eszterbauer Borászat, a Heimann Családi Birtok, a Hetényi Pince, valamint a Szeleshát Szőlőbirtok és a Tüske Pince rendelt és kapott az egységes üvegekből. Eszterbauer János, a Szekszárdi Borászok céhének vezetője elmondta, a legtöbben bikavért, vagy kékfrankost töltenek a palackokba. Eddig két tesztidőszakot tartottak. A következő augusztusban lesz, ekkor újabb borok nyerhetnek jogot arra, hogy szekszárdi üvegbe kerülhessenek.

Több borvidéken is volt már kezdeményezés közös üvegek használatára, ám ez az első, hogy széleskörben sikerül megvalósítani az elképzelést. Korábban csak Tokajban használtak egységes palackokat, ám ott egy pár borász szerepel a használatra jogosultak körében. A szekszárdi összefogásban viszont 26 pincészet jelezte részvételi szándékát.

A témáról szóló korábbi írásunkat itt olvashatja – kattintson!

Fotó: Kiss Albert
Read previous post:
Close