full screen background image
Keresés
2021 augusztus 1 - vasárnap
  • :
  • :

Kampányt indít a csapvízfogyasztás népszerűsítésére a szekszárdi önkormányzat

Kampányt indít a csapvízfogyasztás népszerűsítésére a szekszárdi önkormányzat

2019.08.08. A csapvíz népszerűsítését célzó kampányt indít a szekszárdi önkormányzat és az E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt.

A vízfogyasztási szokások erősen átalakultak, az elmúlt időszakban erősen előtérbe került a palackos vizek fogyasztása. A palackos vizek fogyasztásának növekedése nyomán pedig nagy mennyiségű műanyaghulladék keletkezik.

Szekszárdon évente mintegy 100 tonna PET palack kerül a hulladékgyűjtő edényekbe, ezt a mennyiséget szeretnék csökkenteni a lakosság csapvízfogyasztásra való ösztönzésével – mondta el Ács Rezső polgármester a csütörtök délelőtt a városházán megtartott sajtótájékoztatón. Emlékeztetett, Szekszárd tagja a Klímabarát Települések Országos Szövetségének, ezért is cél a keletkező hulladék mennyiségének csökkentése.

A városvezető kiemelte, emellett a csapvíz fogyasztása jóval olcsóbb mint a palackos vízé, miközben a szekszárdi csapvíz minősége a 2015-ben átadott új vízbázisnak köszönhetően a legjobb palackos vizekével vetekszik. Mint részletezte, az ásványvizet fogyasztók havonta kétezer forintnál is többet, vagyis évente mintegy 25-26 ezer  forintot költenek fejenként ásványvízre. Ezzel szemben a csapvíz literenként mindössze 60 fillérbe kerül, ami százszoros különbséget jelent.

Ács Rezső tudatta, az önkormányzat felmérést készített, melynek eredménye szerint a szekszárdiak 80 százaléka térne át a csapvíz fogyasztására, kétharmaduk pedig szívesen megtekintené a Bogyiszlón kialakított fogadóbázist.

Ezért az önkormányzat a csapvíz fogyasztására ösztönző kampány indítása mellett döntött. Azok, akik csatlakoznak az akcióhoz, regisztráció után egy üvegkancsót és egy hozzá tartozó kulacsot vehetnek majd át. Regisztrálni a szekszard.hu oldalon lehet augusztus 21. és szeptember 10. között, a kancsót és a kulacsot pedig szeptember 16-tól lehet átvenni. Ezen túlmenően az érdeklődők számára buszjáratokat szerveznek a fogadóbázis megtekintésére.

Artim Andrásné, az E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt. vezetője felhívta a figyelmet, a 2015-ben átadott vízbázisnak és víztisztítónak köszönhetően megszűntek a korábbi problémák, immár parti szűrésű víz érkezik a Duna partjáról. Mint azt elmondta, a szekszárdi csapvíz élettanilag azért kedvező, mert kalciumot, magnéziumot és fluoridot is tartalmaz kellő mennyiségben, miközben foszfát alig található benne, vasat és mangánt pedig nem tartalmaz és a keménysége is megfelelő.

A képen Ács Rezső és Artim Andrásné a városházán megtartott sajtótájékoztatón. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close