full screen background image
Keresés
2021 január 20 - szerda
  • :
  • :

Tolnáért és a régióért – konferenciával segített a PTE KPVK

Tolnáért és a régióért – konferenciával segített a PTE KPVK

2016.11.10. „A Kárpát-medence turizmusának és vidékfejlesztésének aktuális kérdései” címmel tartottak nemzetközi tudományos konferenciát a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából csütörtökön Szekszárdon, a PTE KPVK-n.

A résztvevőket köszöntő dr. Gonda Tibor, a PTE KPVK intézetigazgatója a plenáris ülés megnyitóján elmondta, ez az intézmény hatodik turisztikai konferenciája, mely ezúttal vidékfejlesztési témákkal bővült.

2015-ben, amikor a Kart újraszervezték az intézmény úgy definiálta magát és céljait, hogy akkor tudnak tenni a legtöbbet Tolna Megyéért és a Dél-dunántúli régióért, ha olyan tudománnyal foglalkoznak, mely hozzájárul a megye és a régió fejlődéséhez – emlékeztetett megnyitó beszédében dr. Horváth Béla dékán. Arról, hogy miért van szükség az ehhez hasonló konferenciákra, mely összekapcsolja a turizmust és a vidékfejlesztést elmondta, a Dél-Dunántúl „nem éppen a legfejlettebb” régiója hazánknak.

A dékán mindezt számokkal is alátámasztva arról beszélt, hogy míg a régió hazánk területének mintegy 15 százalékát adja, addig csak az ország lakosságának mintegy 9 százaléka él itt. A Dél-Dunántúl az elöregedés és népességfogyás tekintetében is hátul van az ország régióinak sorában – tette hozzá.

Míg országosan 100 gyermekre 113 időskorú jut, addig a régióban 120, Tolnában pedig 125 ez a szám. A népességfogyás országos átlaga 0,3 százalék, míg a Dél-Dunántúlon ugyanez az arány 0,8 százalék – részletezte dr. Horváth Béla. Ez ellen valamit tenni kell, éppen ezért is van jó helyen Szekszárdon ez a konferencia – fűzte hozzá.

Fotó: Kadarka.net

Dr. Horváth Béla kiemelte, szoros összefüggést látnak ezen súlyos tényezők és azon feladatok között, melyeket egy felsőoktatási intézmény megtehet. Az egyetem feladataként és lehetőségeként az oktatást, illetve a kutatást és a különböző projekteken keresztül történő fejlesztést nevezte meg.

Mint arra a dékán felhívta a figyelmet, a Dél-Dunántúl és Tolna megye több szempontból is jó adottságokkal rendelkezik. Megyei példaként említette Gemencet. Szerinte többet kell tenni a természeti adottságok kihasználására.

A vidékfejlesztés a fenntarthatóságról szól, arról, hogy a vidéken élő jelentős számú lakosság miként tudja megtartani lakóhelyét, hogyan tud közösséggé formálódni – fogalmazott a dékán. Zárásként hozzátette, Magyarországnak és a magyaroknak túl kell tenniük magukat a vidék és a városok szembenállásán, illetve az idősebb generáció tagjainak kell irányt mutatnia.

Dr. Pálné Kovács Ilona,  az MTA KRTK akadémikusa. Fotó: Kadarka.net

A megnyitó beszédek után négy előadással folytatódott a plenáris ülés. „Irányváltás az EU regionális politikájában” címmel az MTA KRTK akadémikusa, dr. Pálné Kovács Ilona-, „A turizmusképzés története a Pécsi Tudományegyetemen” címmel dr. Aubert Antal a PTE intézetigazgatója, egyetemi tanár tartott előadást. A résztvevők ugyancsak meghallgathatták a Külgazdasági és Külügyminisztérium képviseletében dr. Oroszi Viktor György és dr. Michalkó Gábor, egyetemi tanár előadását. Az előbbi címe és témája „A Duna Régió Stratégiai rendszere és célkitűzései”, utóbbié „A Kárpát-medence láthatatlan turistái” volt.

A plenáris ülések után három szekcióban folytatódott a konferencia. Az érdeklődők különféle témákban összesen negyvennyolc, egyenként negyedórás előadást hallgathattak meg ugyanennyi, tehát negyvennyolc előadótól. A Tolna megyei kötődésű témák között szerepelt például az ozorai várkastély és környezetének turisztikai fejlesztése, az egyéb Tolna megyei turisztikai fejlesztések és a térségi turisztikai desztinációs menedzsment (TDM) projekt, de lehetett előadást hallani „Tolnai erdők ölelésében” címmel is.

Szekcióülések témái
I. Innováció a turisztikai termékfejlesztés és a turizmusmarketing területén. A turizmus új térségi szereplőinek az eredményei (TDM-ek és turisztikai klaszterek).
II. Az ökoturizmus új lehetőségei és formái a Kárpát – medencében és a „nem növekedés” kérdésköre.
III. Turizmus és vidékfejlesztés.

Programsorozat a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából

A PTE KPVK keddtől háromnapos programsorozatot szervezett a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából. Kedden tartották meg a PTE KPVK Tudományos Bizottságának ünnepi ülését, melynek résztvevői tudományos előadásokat hallhattak többek között dr. Ekkenhard Nuissl von Rein-től. A toruni Kopernikusz Egyetem professzorát egyébként szerdán Pécsen ünnepi szenátusi ülésen a PTE díszdoktorává avatták.

Szintén kedden mutatták be a PTE KPVK Tudományos Közlemények XVIII. kötetét, ezt követően pedig „Üvegvilág”címmel zenés irodalmi összeállítást hallhattak a résztvevők Illyés Gyula verseire, majd megkoszorúzták a 114 éve született költő, író, műfordító aulában elhelyezett emléktábláját.

Szerdán Szekszárdon „A pedagógusképzés évszázadai a Kárpát-medencében” címmel nemzetközi pedagógusképzés-történeti konferenciát szerveztek, a programsorozatot pedig a csütörtöki konferencia zárta.

A vezető képen: dr. Horváth Béla dékán nyitotta meg a konferenciát. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close