full screen background image
Keresés
2021 július 31 - szombat
  • :
  • :

Katasztrófavédelem: a szabadban keletkezett tüzek 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza

Katasztrófavédelem: a szabadban keletkezett tüzek 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza

2019.02.22. Az elmúlt napok csapadékmentes és enyhe időjárása miatt egyre többen kezdenek neki kerti munkáknak, emiatt az ország több pontján gyulladt meg az aljnövényzet – hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

Tolna megyében csütörtökön a bonyhádi és paksi tűzoltókat is szabálytalan égetés miatt riasztották. Bonyhádon egy gyümölcsös aljnövényzetét égette a terület tulajdonosa, adott időpontban azonban a kerti hulladék égetése tiltott, így a kiérkező egységek felszólítására eloltotta a lángokat. Hasonló eset történt Pakson is, ahol egy tanya udvarán kerti hulladékot égettek, szintén szabálytalanul.

Az elmúlt napok csapadékmentes és enyhe időjárása miatt egyre többen kezdenek neki kerti munkáknak, és a keletkezett zöldhulladéktól égetéssel igyekeznek megszabadulni. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amiben könnyen és gyorsan terjed a tűz.

Belterületen a kerti zöldhulladék elégetésére csak ott van lehetőség, ahol van kifejezetten erre vonatkozó rendelete az önkormányzatnak. Ez pontosan szabályozza, melyik napokon, milyen időintervallumban szabad a kertben zöldhulladékot égetni.

Tűzgyújtási tilalom esetén akkor sem megengedett a tűzgyújtás, ha azt egyébként más jogszabály megengedi.

A külterületen végzett égetés engedélyhez kötött, így előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal, azaz az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltséggel. A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza, a jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély nélkül végzett tűzgyújtás tűzvédelmi bírságot von maga után.

Fontos, hogy a szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, és minden esetben gondoskodni kell megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Elengedhetetlen tájékozódni a várható időjárásról is, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének.

Baj esetén pedig hívjuk a 112-es segélyhívót!

Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A kép illusztráció.
Read previous post:
Close