full screen background image
Keresés
2021 július 24 - szombat
  • :
  • :

Katasztrófavédelem: Nem mindegy, hogy mivel fűtünk!

Katasztrófavédelem: Nem mindegy, hogy mivel fűtünk!

2018.12.13. Számos tűzeset a nem megfelelő éghető anyag használatára vezethető vissza, ezért fontos, hogy csak megfelelő tüzelőanyagot használjunk a fűtéshez – figyelmeztet a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A lakás- és a kéménytüzek kialakulásában, továbbterjedésében évről-évre közrejátszik a nem megfelelő tüzelés-fűtés. Sajnos előfordul, hogy a tüzelőberendezésbe a fa mellé még műanyagpalackokat, csomagolóanyagokat, régi bútorlapokat, rongyokat tesznek, ez pedig a füstelvezetők állapotának rohamos romlását eredményezi, amely nemcsak kéménytüzek kialakulásához, hanem szén-monoxid-mérgezéshez is vezethet.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy a kazánokat, kályhákat, kandallókat csak az előírt tüzelőanyaggal fűtsük, és a begyújtáshoz kerüljük a színes, magas festéktartalmú akciós katalógusok, magazinok használatát. A prospektusoknak a papírgyűjtőkben, a műanyagnak és a textilrongyoknak az erre kijelölt szelektív hulladéktárolókban van a helye.

Otthonunk tűzbiztonságát tovább növelhetjük füstérzékelők alkalmazásával, amelyek tűz esetén időben, átlagosan egy percen belül jeleznek. Segítségükkel a személyi sérülések és a jelentősebb anyagi károk is megelőzhetőek. Az eszköz alkalmazásával már a tűz kezdeti szakaszánál jelez az ott lakóknak, így még esély lehet megfékezni otthoni eszközökkel a lángokat illetve ellenkező esetben időben menteni az emberi életet és értékeket az ingatlanból.

* Az illusztrációs képen: a kátránylerakódás kéménytűzhöz vezethet
Read previous post:
Close