full screen background image
Keresés
2021 június 22 - kedd
  • :
  • :

Katasztrófavédelem: odafigyeléssel megelőzhető a baj!

Katasztrófavédelem: odafigyeléssel megelőzhető a baj!

2020.01.16. A szén-monoxid-mérgezés, illetve lakástüzek veszélyére hívta fel a figyelmet csütörtöki szekszárdi sajtótájékoztatón a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Szén-monoxid-mérgezéses esetek egész évben történnek, de ezek száma a fűtési szezon idején megemelkedik – mondta el Boros Brigitta, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Tudatta, az ilyen esetek három okra – a nem megfelelő, nyílt lánggal égő berendezés műszaki kialakítására, a nem megfelelő levegő utánpótlás biztosítására és a karbantartás elmaradására – vezethetők vissza. Hozzátette, az ilyen esetek kis odafigyeléssel megelőzhetőek.

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, íztelen gáz. Kisebb koncentrációban belélegezve fejfájást, émelygést, hányást és izomgyengeséget okoz, ami könnyen összetéveszthető néhány betegség tüneteivel. Magasabb koncentrációban eszméletvesztést, légzésleállást, majd halált okoz.

Bán Attila, megyei tűzoltósági főfelügyelő tudatta, a katasztrófavédelem 2012 óta gyűjti a szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos adatokat. Hozzáfűzte, az esetek száma ez idő alatt emelkedő tendenciát mutatott. Az elmúlt 8 évben összesen 21 ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést Tolna megyében, haláleset pedig egy történt, még 2015-ben. Tavaly szén-monoxid miatt összesen 15 esetben riasztották a katasztrófavédelmet és nyolcan szorultak kórházi ellátásra.

Bán Attila felhívta a figyelmet, aki teheti, az feltétlenül szerezzen be szén-monoxid érzékelőt és telepítés előtt feltétlenül olvassa el a használati utasítást. Mint mondta, a katasztrófavédelem honlapján megtalálható azon készülékek listája, melyek egészen biztosan megbízhatóak.

Dr. Balázs Gábor, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy országosan minden nap történik egy-egy olyan eset, amikor valaki tűzesetben veszti életét. Mint mondta, a lakástüzek kialakulása mindig nyílt lánghoz köthető. Tolna megyében decemberben két haláleset is történt lakástűzhöz köthetően. A lakástüzek okai között szerepel a tüzelőberendezés helytelen elhelyezése és az odafigyelés hiánya. Utóbbival kapcsolatos példaként említette, amikor valaki elalvás előtt megpakolja a kandallót és a kipattanó parázs tüzet okoz, de az is előfordul, hogy valaki a gázkonvektorra teszi száradni a ruhát. Szintén tüzet okozhat, ha valaki túl közel teszi a tüzelőanyagot a fűtőberendezéshez, a nem megfelelő tüzelőanyag használata pedig kéménytűzhöz vezethet.

A megyei katasztrófavédelmi igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy a füstérzékelő berendezések használatával csökkenthető a tűz keletkezése és észlelése közötti időtartam. Így pedig a tűzoltók is gyorsabban a helyszínre érhetnek, ami fontos tényező lehet a tűz továbbterjedésének megakadályozásában. Mint mondta, a füstérzékelők már néhány ezer forintért is beszerezhetők. Tudatta, ha szükséges, a katasztrófavédelem igény esetén díjmentesen segítséget nyújt a szén-monoxid, illetve füstérzékelő berendezések helyes elhelyezésében. Aki erre tartana igényt, az keresse az ügyfélszolgálatot, vagy a kéményseprő csoportot.

A képen: Boros Brigitta, dr. Balázs Gábor és Bán Attila a sajtótájékoztatón. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close