full screen background image
Keresés
2022 január 25 - kedd
  • :
  • :

Tragédia helyszínévé változott az M6-os alagútja Bátaszéknél

Tragédia helyszínévé változott az M6-os alagútja Bátaszéknél

2016.10.13. Több személyautó és egy busz ütközött össze az M6-os autópálya „C”-jelű alagútjában október 12-én a késő esti órákban. Ilyen balesetek szerencsére ritkán történnek az autópályán, az alagútban meg különösen, a forgatókönyv a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében megtartott együttműködési gyakorlat alapját képezte.

A gyakorlaton Fülep Zoltán tű. ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főosztályának vezetője, valamint az esetleges veszélyhelyzetek elhárításában résztvevő szervezetek – a katasztrófavédelem, az alagutak kezelője, biztonsági tisztje és diszpécserei, a rendőrség és a mentőszolgálat – vettek részt.

A gyakorlat kilenc órakor kezdődött, ekkor érkezett a „bejelentés” az autópálya-kezelő bátaszéki diszpécserétől a katasztrófavédelem ügyeletére, hogy a „C” jelű alagút jobb pályájának déli végénél három személyautó és egy utasokkal teli busz szenvedett balesetet. A bejelentő szerint az egyik autó ki is gyulladt. Mivel a kamerarendszer éppen nem működött, így egyéb információ nem állt rendelkezésre.

A műveletirányítás azonnal riasztotta a szükséges erőket, amelyek Tolnából és Baranyából indultak útnak a baleset helyszínére. A káreset felszámolásán a bátaszéki önkormányzati tűzoltók, a véméndi-, mohácsi-, szekszárdi-, és bonyhádi hivatásos egységek dolgoztak. A véméndiek rövid időn belül megérkeztek a helyszínre a „C” alagút bal oldalán, majd teljes védőfelszerelésben a vészátjárón keresztül jutottak a jobb pályatestre, ahol a füstölő, égő személygépkocsihoz „támadó-védő sugarat” szereltek a tűzcsapról.

A füstgenerátor által keltett füst eltávolítása érdekében az alagút szellőztetőrendszerét is bekapcsolták. Mindeközben a bátaszéki tűzoltók is megérkeztek az északi oldal felől és egy habsugár segítségével kezdték oltani a lángoló személyautót.

Közben folyt az életmentés is, a busz könnyű sérülést szenvedett utasait kimentették és biztonságos helyre kísérték a tűzoltók. Az időközben kiérkező mohácsi, szekszárdi és bonyhádi tűzoltók pedig megkezdték a járművekbe szorult, súlyos sérültek kimentését, a munkálatokhoz a műszaki mentő járművek speciális felszereléseire, köztük a hidraulikus feszítővágóra is szükség volt.

A sérültek kimentésének sorrendjét nemcsak a gyakorlatok során, hanem éles helyzetben is a mentőszolgálat helyszínen tartózkodó parancsnoka határozza meg. A tűzoltók az egyik járműből egy, a másikból két súlyos sérültet szabadítottak ki és adták át a mentőknek. Ők az alagút déli kijáratánál felállított baleseti sátorba vitték őket, ahol azonnal megkezdték az ellátásukat. A buszon hatan sérültek meg súlyosan, az ő kimentésükről is gondoskodni kellett. A kigyulladt autó két utasán azonban már a gyors beavatkozás sem segített, ők életüket vesztették az ütközés során.

Az esemény felszámolásához a Mecsek Autópálya-üzemeltető Zrt. bátaszéki üzemeltetési központjában vezetési törzs alakult. Az abban részt vevő szakemberek feladata az volt, hogy megszervezzék a balesetben érintett negyven személy mentésével, elhelyezésével kapcsolatos feladatokat, teendőket.

A beavatkozás végeztével a résztvevő egységek szerparancsnokai, valamint a gyakorlat megfigyelői és ellenőrzői közösen értékelték a gyakorlatot, elemezték a látottakat, mely alapján Fülep Zoltán tű. ezredes megfelelt értékelést adott.

Mint azt megírtuk, a gyakorlat sikeres és biztonságos lebonyolítása érdekében az M6 autópálya Bátaszéki (163 km szelvény) és Véméndi (173 km szelvény) csomópontok közötti szakaszát mindkét irányból lezárták szerda 19 óra és csütörtök hajnali 2 óra között. Ez idő alatt a sztráda forgalmát az 56. és 57. számú főutakra terelték.

Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Fotó: Boros Brigitta tű. fhdgy.