full screen background image
Keresés
2022 január 18 - kedd
  • :
  • :

Kedvező lehetőségeket lát a tajvani nagykövet Szekszárdban

Kedvező lehetőségeket lát a tajvani nagykövet Szekszárdban

2016.10.27. Ács Rezső polgármester kezdeményezésére és Horváth István országgyűlési képviselő közbenjárására Szekszárdra látogatott szerdán Tao Wen-lung, Tajvan magyarországi nagykövete, hogy közösen tekintsék át a Távol-keleti ország és a Szekszárd közötti együttműködési lehetőségeket.

Tao Wen-lung nagykövet szekszárdi látogatásának célja a gazdasági, a kulturális és tudományos kapcsolatok erősítése, illetve a lehetőségek áttekintése – tudatta Horváth István, a térség országgyűlési képviselője a Vármegyeházán tartott sajtótájékoztatón.

Ennek részeként azt is vizsgálják, hogy a tajvani cégek miként tudnának bekapcsolódni abba a jelentős infrastruktúra-fejlesztésbe, mely a Modern Városok programban valósul meg Szekszárdon. Ugyancsak tárgyalásokat folytatnak a szekszárdi bor tajvani és kínai piacra történő kivitelének növelése érdekében – tájékoztatott a képviselő.

Elmondta azt is, szintén cél a Budapestre érkező tajvani turisták Szekszárdra csábítása, illetve, hogy elérhetővé tegyék a térségben élő diákok számára a kinti egyetemekre való eljutást, melyet egy tajvani kormányprogram is támogat.

A Bartina Néptánc Egyesület Tao Wen-Lung közreműködésének köszönhetően jutott ki korábban Tajvanra. A nagykövet ugyanis nagyra értékeli a tánccsoportot.

Tao Wen-lung először jár hivatalos úton Szekszárdon, a látogatás célja, hogy annak nyomán együttműködés induljon el Szekszárd és a Távol-keleti ország között – mutatott rá Ács Rezső, Szekszárd polgármestere. Mint azt kiemelte, az együttműködés fontos eleme a Modern Városok program, melynek minden pontját bemutatták a nagykövet részére.

Ezen belül is fokozott figyelmet szentelnek az ipari park- és a szakképzési centrum fejlesztésének, pontosabban az azok kapcsán kínálkozó együttműködési lehetőségek feltárásának.

Horváth István (b), Tao Wen-lung és tolmácsa, valamint Ács Rezső. Fotó: Kadarka.net

Ács Rezső elmondta, arra kérték a nagykövetet, járjon közben abban, hogy Szekszárd felkerüljön a tajvani befektetők térképére, mint lehetőség. Ehhez kiváló alapot jelent a város logisztikai szempontból vett jó elhelyezkedése, hiszen a várostól nemcsak Budapest, de Nyugat-Európa és a Balkán is könnyen elérhető – világított rá.

Arra is rámutatott, hogy befektetői szempontból lényeges kérdés, hogy egy-egy beruházás milyen költséggel valósítható meg. Szerinte Szekszárdon igen kedvezők a befektetési lehetőségek, melyek az ipari park 100 hektáros bővítésével – melyre a kormány biztosítja a forrásokat – tovább szélesednek.

Mint a polgármester fogalmazott, „azon a gondolkodásmódon szeretnének változtatni, melyek a komoly befektetéseket a klasszikus iparvárosok környékére helyezik”. Ezeken a településeken és környékükön már maga a beruházás, illetve a későbbi üzemeltetés is magasabb költségekkel jár. Emellett a munkaerő rendelkezésre állása is bajosabb.

Szekszárd ezen szempontok alapján vizsgálva is új alternatívát kínálhat a befektetőknek – hangsúlyozta a városvezető.

A város a szakképzés területén is szeretne előrelépni, ezáltal biztosítva a szakképzett munkaerőt, mely jelenleg is megtalálható Szekszárdon, ahogy jelen van a magas fokú munkakultúra is. Ezekre támaszkodnak a városban már régóta működő, magas minőségi követelmények alapján dolgozó autóipari beszállítók. Van tehát alap, amire építeni lehet a közös munkát – tudatta Ács Rezső.

Sajtótájékoztató a Vármegyeházán. Fotó: Kadarka.net

A tajvani cégek világszerte jelen vannak, de az ország kormánya azon dolgozik, hogy azok további jelentős beruházásokat hajtsanak végre Európában és azon belül Magyarországon – mondta el Tao Wen-lung, Tajvan magyarországi nagykövete. Mint azt hozzátette, hatalmas lehetőségeket látnak a magyar mezőgazdasági termékekben. Elmondta, hogy Tajvanon egyre inkább kezdik megismerni a magyar élelmiszeripari termékeket, melyekről az ország lakói már tudják, hogy magas minőségűek. Példaként említette a libamájat és a mangalicahúst, melyek már kaphatók Tajvanon.

Szekszárdról szóval úgy fogalmazott, hogy a város termelési szempontból igen kedvező jelölt. Ki is szemeltek egy sportszergyártó céget, melynek termékeit már exportálják a térségbe. Szeretnének, ha ez a cég – melyet egyelőre nem nevezett meg pontosan – a városba települne – tudatta.

Azt is elmondta, hogy a tajvaniak nagyon szeretik a bort, Szekszárdról pedig a közelmúltban 200 ezer palackot vásároltak meg. Ez azonban csak a kezdet – fűzte hozzá.

A nagykövet bátorította a helyi és a környékbeli diákokat, hogy lépjenek kapcsolatba a nagykövetséggel. Tajvanon ugyanis kormányprogram keretében támogatják a külföldi diákok ottani tanulását. Ezzel kapcsolatban arról is szólt, hogy a múlt hónapban tartottak Budapesten egy rektori kerekasztal konferenciát, ahol megállapodtak a cserekapcsolatok fokozásáról. Ennek keretében Magyarországról 20 diák utazhat ösztöndíjjal Tajvanra és fordítva. A tajvani diákok már itt vannak Magyarországon, de magyar részről egyelőre egyetlen diák jelentkezett a programba.

A „Working Holiday” (munka és nyaralás) programban – melyre 35 éves korig lehet jelentkezni – különleges vízumot kapnak a diákok, akik egy éven át tanulhatnak, dolgozhatnak és nyaralhatnak is annak segítségével Tajvanon – tudatta Tao Wen-lung.

A sajtótájékoztató után a felek ellátogattak a Tolnatej Zrt. üzemébe, ahol bemutatták Tao Wen-lung nagykövetnek a Tolle termékeit.

A vezető képen Horváth István (b) országgyűlési képviselő, Tao Wen-lung tajvani nagykövet és tolmácsa, valamint Ács Rezső polgármester. Fotó: Kadarka.net