full screen background image
Keresés
2019 december 29 - vasárnap
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Kékbe borult a szekszárdi Garay tér

Kékbe borult a szekszárdi Garay tér

2019.04.02. Kék színű felsőt viselő, kezükben kék lufit, szalagot, zászlót tartó óvodásokkal és iskolásokkal, szekszárdiakkal telt meg kedd délelőtt a Garay tér a Séta az autizmussal élőkért elnevezésű rendezvény alkalmából.

A kék az autizmust jelképező szín, mellyel az autizmussal élőkre kívánta felhívni a figyelmet az autizmus világnapján a szervező Esőmanók Tolna Megyei Autistákért Egyesület. Az ovisok és az iskolások, illetve a többi résztvevő együtt énekelték el a „Mindannyian mások vagyunk” című dalt és egymás kezét megfogva körbe-körbe kígyóztak a téren, hogy együtt fejezzék ki szimpátiájukat, támogatásukat az autizmussal élők és családjaik felé.

Ez a nap az elfogadásról, befogadásról és az együttlét öröméről szól – fogalmazott köszöntőjében Ács Rezső, Szekszárd polgármestere. A jelenlévő ovisokra és iskolásokra utalva azt mondta, a világnap alkalmából megtartott rendezvény kiváló alkalom arra, hogy gyermekek is megismerkedjenek ezzel a problémával, témával. Hozzátette, lehet, hogy társaik között is van autizmussal érintett gyermek. A polgármester szerint az, hogy ilyen sokan vettek részt a rendezvényen, azt mutatja, hogy az intézmények is fontosnak tartják az autizmus témakörével való foglalkozást.

Az idősebb korosztály tagjai közül is többen ellátogattak a figyelemfelhívó rendezvényre. Fotó: Kadarka.net

Az ENSZ döntése értelmében április 2. az autizmus világnapja. Ezen a napon a világ számos pontján kékbe, az autizmust jelképező színbe borulnak a terek. A szekszárdi – a sorban az 5. ilyen – rendezvénnyel az egyesület arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy a városban és környékén is élnek autizmussal érintettek – mondta el a Kadarka.net-nek Vizdár-Lőczi Gizella, az Esőmanók Tolna Megyei Autistákért Egyesület egyesület vezetőségi tagja.

Tudatta, arról, hogy pontosan hány embert érint az autizmus Szekszárdon, nincs hivatalos statisztika, ám az egyesület hatvan családdal tartja a kapcsolatot. Hozzátette, minden bizonnyal több embert, illetve családot érint a probléma, ám vannak olyanok, akik zárkózottabbak és nehezebben ismerik el, hogy őket, illetve valamely családtagjukat is érinti a probléma.

Egymás kezét megfogva körbe-körbe kígyóztak a téren a gyermekek és a pedagógusok a többi résztvevővel. Fotó: Kadarka.net

Mint arra Vizdár-Lőczi Gizella felhívta a figyelmet, az autizmus szerteágazó módon jelentkezhet, ezért nincs két egyforma autista ember. Hozzáfűzte, fokozott türelemmel, elfogadással, a felettük való nem elhamarkodott ítélkezéssel jobban megérthetővé válnak az autista emberek, illetve a külső ingerekből fakadó reakcióik.

Fontos az autizmus időben való diagnosztizálása – a Balassa János Kórház Tudományos Tanácsának cikke!

Kérdésünkre elmondta, szépen gyűlnek a nevezések a szombat délelőtt 5. alkalommal megtartandó „Esőmanók Esőmenők Jótékonysági futás és kerékpározásra” is. Míg korábban 270-280 előnevezés érkezett, addig az idén 350. Az idén egyébként úgynevezett virtuális otthon futással is lehet csatlakozni a rendezvényhez. Ezt a lehetőséggel közel ötvenen választották. A virtuális otthon futáshoz le kell tölteni egy olyan mobilos alkalmazást, melynek segítségével mérni lehet a lépések számát, amit rögzíteni kell, majd az eredményt el kell juttatni az egyesület részére.

Az idei jótékonysági futásnál egyébként ingyenes játszóházzal is várják a gyermekes családokat, de véradásra is lesz lehetőség. A rajt előtt pedig a KSC Szekszárd, a szekszárdi UFC, a Fekete Gólyák KC és a Mozgásművészeti Stúdió egy-egy tagja közreműködésével melegíthetnek be a résztvevők.

További részletek az V. Esőmanók, Esőmenők Jótékonysági Futás és Kerékpározásról – kattintson!

Fotó: Kadarka.net


autizmus Autizmus Világnap futás óvodások
ElőzőSéta az Autizmussal élőkért Szekszárdon


Read previous post:
Close