full screen background image
Keresés
2022 január 14 - péntek
  • :
  • :

Kékfrankosokkal debütált a megújult BorEgyetem Szekszárdon

Kékfrankosokkal debütált a megújult BorEgyetem Szekszárdon

2019.02.14. Új helyen, új elképzelések mentén folytatódik a BorEgyetem elnevezésű előadás-sorozat Szekszárdon. A megújult BorEgyetem első – „Kékfrankosok a javából” című – borkóstolós előadását szerda este tartották meg a Garay Élménypincében.

Megújult a BorEgyetem elnevezésű, 10 éves múltra visszatekintő előadás-sorozat, melynek korábban a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar (PTE KPVK) adott otthont. Az előadásokat továbbra is Vitéz Attila, valamint a Szekszárd Borvidék NKft. szervezi ám immár a PTE KPVK közreműködése nélkül. A rendezvénynek a város jóvoltából tavaszig biztosan az impozáns Garay Élménypince ad otthont.

Vitéz Attila szervező a változás okairól elmondta, az egyetem és a borászok elképzelése az előadások struktúráját és módját illetően eltérő volt. Hozzátette, az elmúlt tíz év után időszerű volt a megújulás. Heimann Zoltán borász arról szólt, hogy a nagy múltú „sorozat” iránt adott az érdeklődés, így feltétlenül folytatni kívánják azt. Módos Ernő borász tudatta, a cél az igényes szakmai színvonal tartása mind a bemutatás, mind pedig a borok tekintetében.

Vitéz Attila (b), Módos Ernő (k) és Heimann Zoltán (j). Fotó: Kadarka.net

A megújult BorEgyetem első, „Kékfrankosok a javából” című – interaktív – előadásának vendégei 12 kiváló kékfrankost kóstolhattak meg. A tételek között hat szekszárdi és ugyanennyi további kékfrankos szerepelt. Utóbbiak között akadt villányi, egri, soproni, de az Etyek-budai borvidékről, és a Felvidékről, valamint Ausztriából származó kékfrankos is. A gondosan összeállított borsornak hála a résztvevők ízelítőt kaptak a kékfrankosok színes stíluspalettájából, miközben magáról a fajtáról is sokat megtudhattak.

Heimann Zoltán és ifj. Heimann Zoltán borász előadásában elhangzott, a fajtát – mely a Fertő-tó vidékéről származik – elsőként blaufranksich (magyarul kékfrankos – a szerk.) néven említették az 1850-es évek elején Bécsben. A magyar, tehát a kékfrankos elnevezés első említése 1891-re tehető, a fajta pedig az 1950-es években kezdett terjedni hazánkban. A fajtát jelenleg mintegy 8000 hektáron termesztik, ami több mint a környező országokban együttvéve. Ez a stabilan termő, megbízható fajta általában október elején érik be és ideális esetben 19-20 fokos mustfokkal szüretelik, így 13 százalék alkoholtartalommal kerülhet az asztalra. Ennél magasabb alkoholfokot akkor lehet elérni a fajta esetében, ha már töppedt szemű fürtöket szüretel a termesztő.

Fotó: Kadarka.net

Az előadáson az is elhangzott, hogy bár a szekszárdi borászatok bevétele főként a bordeaux-i fajtákból, a cabernet sauvignonból, -francból és merlot fajtákból származik, a kékfrankos fajta – a kadarkával egyetemben – egyre fontosabb szerephez jut a borvidéken. Ugyanis az imént említett világfajtákkal – melyeket rengeteg helyen termesztenek – szemben a kékfrankos képes arra, hogy kifejezze a borvidék egyediségét.

Mint ifj. Heimann Zoltán fogalmazott a kékfrankos a termőhelyet jól kifejező, értékes fajta. Heimann Zoltán hozzátette, a szekszárdi borászok a közelmúltban külföldön is sikereket értek el a fajtával, köszönhetően annak, hogy az újdonságnak számít.

Számos érdekes programot terveznek az idén

Az előadáson szó esett a BorEgyetem idei várható programjairól is. Vitéz Attila elmondta, a márciusi nőnapi rendezvényen Debreczeni Mónika (Vylyan Pincészet) és Sebestyén Csilla (Sebestyén Pince) borakadémikus tart előadást. Áprilisban a BorEgyetem csapata a Takler Borbirtokon szervez pincelátogatást, míg májusban külföldi borok kerülnek terítékre, júniusban pedig fehérborokkal ismerkedhetnek meg a vendégek, akik Jásdi István előadását is hallhatják.

A tervek szerint októberben az egri St. Andrea Szőlőbirtok és Borászat érkezik „vendégségbe”, majd novemberben „Öreg bor, nem vén bor” címmel rendeznek előadást, öt évnél idősebb borok kóstolójával, míg decemberben a pezsgők világába kaphatnak betekintést a BorEgyetem hallgatói.

Fotó: Kadarka.net