full screen background image
Keresés
2021 június 25 - péntek
  • :
  • :

Kékfrankosra hangolva: különleges poharat alkotnak

Kékfrankosra hangolva: különleges poharat alkotnak

A kékfrankos bor fogyasztásához leginkább illő pohár kiválasztásán szorgoskodnak a hazai és köztük természetesen a szekszárdi borászok a Riedel céggel együtt. Ennek jegyében tartottak Riedel poharas kóstolót nemrég a Garay élménypincében.

A Riedel a poharak világában olyan, akár a luxusautók között a Rolls Royce. Egy ikon, melynek a különleges minőség a védjegye. A különböző Riedel poharakat egy-egy adott borfajta fogyasztásához hangolják. Készült már ilyen pohár többek közt a cabernet, a syrah és a pinot noir borok egyedi sajátságaihoz igazítva. Most pedig a kékfrankos fogyasztásához leginkább illő pohár kifejlesztésén dolgozik a cég, magyar borászokkal karöltve.

Az ember nem is gondolná, hogy mennyire más és más élményt nyújthat ugyanazon borfajta kóstolása, fogyasztása a különböző formájú poharakból. A pohár alakja, kialakítása e tekintetben meghatározó. Különleges élmény volt számunkra ezeket a különbségeket megélni a Riedel pohárkóstolóján – mondta el a Kadarka.net – Szekszárdi Információs Portálnak Sebestyén Csaba, a Szekszárdi Borászok Céhének oszlopos tagja.

A Riedel képviselői egy korábbi alkalommal megtartott kóstolón már kiválasztották azokat a szekszárdi kékfrankosokat, melyek a leginkább magukban hordozzák ennek a fajtának a sajátosságait. Nem az volt a szempont, hogy a „legjobb” kékfrankost megtalálják. A tipikus kékfrankos karaktert leginkább magukban hordozó borokat szelektálták ki a kóstolóra.

A Riedel képviselői összesen tízféle már korábban megalkotott, de különböző formavilágú pohárral érkeztek Szekszárdra. Ezekből kóstoltuk végig az előtte kiválasztott borokat. A tízféle pohárból szelektáltuk ki a jelenlévő borászokkal azt a négyet, amely szerintünk a leginkább kiemelte a kékfrankosra jellemző egyedi ízvilágot – mondta el portálunknak ifjabb Takler Ferenc borász.
Rögtön hozzá is tette, ugyanazokat a poharakat találták a legalkalmasabbnak, mint amelyeket az ország más vörösboros vidékein megtartott Riedel poharas kóstolókon is kiválasztottak. Hasonló kóstolók zajlottak, zajlanak Sopronban, Villányban és Egerben is. Mindenhol négy olyan poharat választanak ki, melyek a leghangsúlyosabban kiemelik eme remek fajta sajátosságait.

A munka aztán ismét a Riedelé lesz. A kiszemelt négyféle pohár ötvözetéből alkotják meg azt a poharat, amely már tökéletesen hangolt lesz a kékfrankos kóstolására, fogyasztására. A végső kiválasztást pedig májusban tartják majd Kufsteinben, Ausztriában.

A kékfrankos kiemelten fontos a szekszárdi borászok és a borvidék számára. Csakúgy, mint a kadarka, vagy a szekszárdi bikavér. Ahhoz, hogy a szekszárdi bor hosszútávon is sikerrel szerepeljen a világpiacon, a termelőknek olyan borokkal kell megjelenniük, amelyek egyértelműen Szekszárdhoz kötődnek. A hagyományos fajták, köztük a kékfrakos lehet tehát a sikeres piaci szereplés záloga. Ezt erősíti tovább most a Riedel kékfrankos kóstoló poharának fejlesztése.

A Garay élménypince adatlapját itt találja – kattintson!
Read previous post:
Close