full screen background image
Keresés
2021 augusztus 5 - csütörtök
  • :
  • :

Kéményellenőrzések: a polgárok együttműködőek

Kéményellenőrzések: a polgárok együttműködőek

2017.11.25. A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve a terveknek megfelelően végzi az ellátási területéhez tartozó lakossági sormunkát.

Az ütemszerű munkát jelentősen segíti az állampolgárok együttműködési készsége. Az elmúlt másfél évben számos olyan ingatlanba is bejutottak a katasztrófavédelem szakemberei, ahol az ott lakók elmondása szerint emberemlékezet óta nem járt kéményseprő.

A Parlament október végi döntése nyomán 2018. január elsejével lép hatályba az a belügyi feladatokat érintő és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvény, amelynek egyes paragrafusai változást hoznak a lakossági kéményseprésben. A sormunka jövőre már csak a társasházak és a lakószövetkezeti ingatlanok esetében történik ütemterv szerint. Az egylakásos épületek – a családi házak – tulajdonosai és használói a kéményseprőipari szolgáltató munkavégzési menetrendjétől függetlenül, a nekik leginkább megfelelő időpontban számíthatnak a kéményseprő érkezésére, az égéstermék-elvezetőjük felülvizsgálatát tehát ők kezdeményezik. A katasztrófavédelem vagy az önkormányzati közszolgáltató kéményseprője a munkálatokat továbbra is ingyenesen végzi.

A rendszeres időközönként, tűzbiztonsági okból végzett ellenőrző tevékenység gyakorisága nem változik. A szilárd tüzelésű berendezésekhez kapcsolódó égéstermék-elvezetők esetében ez évente, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kémények vagy kéményrendszerek esetén kétévente történik, a kémények teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálata négyévente esedékes. Az egylakásos ingatlanok tulajdonosai az alkalmazott fűtési rendszerüktől függően évente vagy kétévente kérhetik az ellenőrzés ismétlését.

A jogszabályi változásban érintett egylakásos ingatlanban élők a kéményellenőrzésre vonatkozó igényüket igen változatos formában jelenthetik be katasztrófavédelem ellátási területén: online a www.kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon az „időpontfoglalás” elektronikus űrlap kitöltésével, telefonon a 1818 kormányzati ügyfélvonal 9.1.1-es menüpontban, fordulhatnak a szervezethez e-mailben (kemenysepro.ugyfelszolgalat@katved.gov.hu) és levélben (a BM OKF GEK részére címzetten a 1903 Budapest, Pf.: 314. címen) is. Mindemellett nyitvatartási időben a megyei ügyfélszolgálati pontokat is felkereshetik. A külföldről intézkedők a +36 (1) 550 1858 helyi díjszabással hívható telefonszámon érik el az ügyfélszolgálatot.

A jogszabályi változás nem érinti a gazdálkodó szervezeteket, részükre az adott megyében, illetve ellátási területen nyilvántartásba vett kéményseprőipari egyéni vállalkozók vagy szolgáltató cégek végzik az ellenőrzést megrendelés alapján, változatlan díjszabás mellett, költségtérítés ellenében.

Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A kép illusztráció.
Read previous post:
Close