full screen background image
Keresés
2018 december 11 - kedd
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

Kerékpárutat alakítanak ki próba jelleggel Szekszárd északi részén

Kerékpárutat alakítanak ki próba jelleggel Szekszárd északi részén

2017.06.08. Mintegy egy kilométeres szakaszon alakítanak ki próba jelleggel kerékpárutat Szekszárd északi városrészén.

2018hirdetés

A kerékpárutat a Rákóczi Ferenc utca és a dr. Szakály Ferenc utca kereszteződése, valamint a Rákóczi utca és a Tolnai Lajos utca találkozása közötti szakaszon alakítják ki. A négysávos út jelenlegi külső forgalmi sávjai fognak kerékpárútként funkcionálni, a járműforgalom pedig két sávon haladhat majd. A kerékpársávok forgalmi sávtól való elválasztására szolgáló, illetve a további sárga színű jelzéseket a jövő héten hétfőn kezdik el felfesteni, a munkát – melyet minden nap az esti, éjszaki órákban végeznek el – csütörtökön fejezik be – tájékoztatott csütörtök délelőtt Máté István önkormányzati képviselő, aki maga is sokat közlekedik kerékpárral.

Kanyarodósávokat és besorolósávokat is kialakítanak majd a biciklisek számára, ezzel növelve a kerékpárosok biztonságát. A kerékpárút kialakítása jelentős változásokat hozhat a közlekedésben az imént említett szakaszon – fűzte hozzá.

Máté István hangsúlyozta, a sávokat próba jelleggel alakítják ki. Június 15. és szeptember 15. között lesz a tesztidőszak, melynek célja, hogy az ez idő alatt összegyűlt tapasztalatok nyomán véglegesítsék a tervet. A tapasztalatokról a közlekedők a e-mail címre küldött levélben számolhatnak be.

A bicikliút kialakításának célja, hogy Szekszárd kerékpárosbarát településsé váljon. A fejlesztésre a város szerkezete ideális – fogalmazott a képviselő. Mint tudatta, a változtatás nyomán  a fenti szakaszon várhatóan nő majd a kerékpárosok száma. A városatya kérte a közlekedőket, hogy legyenek fokozott figyelemmel egymásra.

Máté István elmondta, Szekszárd keleti és déli része már átjárható kerékpárral, ám a város északi részén egyelőre az autók között kell közlekedniük a bicikliseknek. Ezt az állapotot szeretnék a kerékpárút-hálózat fejlesztésével orvosolni. Mint emlékeztetett, a város 2016 őszén megbízta a Trenecon Kft-t, mely összesen 15 kilométer kerékpárút építésére és a kialakítás módjára tett javaslatot, melyet a város elfogadott és mely megtekinthető a Szekszard.hu oldalon. Az engedélyeztetési tervek elkészítése folyamatban van, ezután közbeszerzési eljárást folytatnak le a kivitelező kiválasztása érdekében. Az említett, mintegy 15 kilométer hosszú kerékpárút teljes kialakítása két éven belül történhet meg a Települési Operatív Program (TOP) erre szolgáló forrásának felhasználásával.

Schmidt Krisztián útügyi referens arról számolt be, hogy a kerékpárút kialakításával járó munkát mind a négy napon este hat és éjfél között végzik el majd két szakaszban. Elmondta, a jelenlegi külső forgalmi sávokból 1,25 méter széles rész szolgál majd kerékpársávként.

Azt is tudatta, hogy Szekszárdon jelenleg mintegy a közlekedők hat százaléka jár biciklivel, míg Szombathelyen és Szegeden ez az arány 15-20 százalék. Mint azt hozzátette, így Szekszárdon jelenleg mintegy ezren közlekednek biciklivel rendszeresen, ám a változtatásoknak köszönhetően ez a szám 3-4 ezerre is nőhet, míg az autós forgalom közel ugyanennyivel csökkenhet.

Új kerékpárutak: nagyban változhat a szekszárdi közlekedés

A képen Máté István (j) és Schmidt Krisztián (b). Fotó: Kadarka.net


ElőzőHárom jármű ütközött össze a Tartsay Vilmos utcán KövetkezőMegújul a sióagárdi Sió-híd


Read previous post:
Megújul a sióagárdi Sió-híd

2017.06.08....

Harmincezer látogató a Pünkösdi Hal- és Vadünnepen

2017.06.08....

Close