full screen background image
Keresés
2021 augusztus 2 - hétfő
  • :
  • :

Készül már az idei Bukovinai Találkozások programja

Készül már az idei Bukovinai Találkozások programja

2016.02.07. Megkezdődtek az előkészületek az idei, XXVII. Bukovinai Találkozások Nemzetközi Folklórfesztiválra, amelynek magyarországi programjait augusztus 5. és 7. között rendezik Bonyhádon.

A fesztiválszerződést szombaton írják alá ünnepélyesen a részt vevő öt ország helyszíneinek képviselői a völgységi városban – mondta Asztalos Zoltán, a magyar szervező Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke az MTI-nek.

Az eseményre Bonyhádra érkezik mások mellett Piotr Glowski, a lengyel Pila város elnöke, Piotr Wojtiuk, Jastrowie polgármestere, Kisinyov, Csernovic, a romániai Suceava megye vezetői, és itt lesz a fesztivált útjára indító lengyel szervező, Zbiegnew Kowalski is.

A Bukovinából elszármazott népcsoportok hagyományőrzői 1990 óta találkoznak a fesztivál keretében, amelyet Magyarország mellett Romániában, Ukrajnában, Moldovában és Lengyelországban rendeznek meg. A tavalyi találkozó bonyhádi részében több mint 30 csoport 300 határon túli székely és más nemzetiségű, illetve 300 hazai tagja vett részt; érkeztek hagyományőrző együttesek az Al-Duna melletti Hertelendyfalváról, Székelykevéről, Pancsováról, az erdélyi Csernakeresztúrról, Déváról és Madéfalváról.

Idén júniusban a lengyelországi Jastrowie és Dzierzoniów, júliusban Kisinyov, Csernovic és a romániai Hosszúmező (Campulung Moldovenesc) ad otthont a sorozatnak, amelyet augusztusban a háromnapos bonyhádifesztivál zár majd. A külföldi helyszíneken ezúttal is fellépnek hazai bukovinai székely együttesek, amelyeknek programja még egyeztetésre vár – mondta a szövetség elnöke.

A szerződés aláírása előtt a bonyhádi városházán bukovinai székely hagyományőrzők – Sebestyén István mesemondó, Illés Tibor és Illés Tiborné Fülöp Ferenc-díjas néptáncosok, valamint Szemző Angéla és zenekara – adnak műsort, amelyet a szövetség 2016-ra meghirdetet Németh Kálmán emlékévéhez kapcsolódva állítottak össze.

Németh Kálmán (1897-1966), a bukovinai Józseffalva plébánosaként tevékeny szerepet játszott a székelyek 1941-es Bácskába telepítésében, majd később Magyarországon is segítette a székely közösségeket. Amerikából hazahozott hamvait egykori szolgálata színhelyén, Bátaszéken 2005-ben helyezték el. Asztalos Zoltán elmondta, halálának ötvenedik évfordulója alkalmából a szövetség a tervek szerint konferenciát rendez emlékére.

MTI
Read previous post:
Close