full screen background image
Keresés
2021 június 6 - vasárnap
  • :
  • :

Két kötet mutatja be az „A’só uccaiak” szokásait, életét

Két kötet mutatja be az „A’só uccaiak” szokásait, életét

2016.03.22. Hamarosan elérhetővé válik a „SZEKSZÁRD ALSÓVÁROSI EMLÉKEK” I-II. kötete.

A sorozat a szekszárdi alsóvárosiak szokásait, egy eltűnő városrész hagyományait vizsgáló tízéves  kitartó kutatás, gyűjtés összegzése.

Dr. Nagy Janka Teodóra főiskolai tanár, a Pécsi Tudományegyetem szekszárdi karának dékánhelyettese, a sorozat szerkesztője írt könyvet „Közös hitben – A családért, a szőlőért, a földért” címmel. A „ Szekszárd alsóvárosi tér-képek” a sorozat II. kötete, melynek szerzője dr. Szabó Géza régész. A könyvekben fellelhető gazdag anyag hátterét tízéves kutatás szolgáltatta. A PTE-KPVK együttműködve a Szekszárd Alsóvárosi Római Katolikus Közhasznú Egyesülettel, gyűjtötte össze az idős alsóvárosiak visszaemlékezéseit, illetve a korabeli fotókat.

A könyvek a fotókon és történeteken át bemutatják, hogy miként éltek hajdanán a hagyományőrző szekszárdi alsóvárosi családok.  Az előszót a szekszárdi származású Bíró László tábori püspök írta, aki a mai napig az alsóvárosi katolikus kör közösségének szíve, lelke. A két kötetből mindössze néhány száz példány készült az első kiadásban.

A kötetek kiadója a Szekszárd Alsóvárosi Római Katolikus Közhasznú Egyesületet. Önkénteseik Nagyszombaton, húsvét vasárnap és hétfőn a belvárosi templomban tartandó szentmisék előtt és után várják az érdeklődőket.Az egyesület várja azoknak a jelentkezését, akik régi történetek felelevenítésével, vagy bármi más módon szívesen nyújtanának segítséget a következő kötetek elkészítéséhez.

A könyvek beszerzésének mikéntjéről e-mailben kérhetnek további tájékoztatást az egyesület elnökétől, Kovács Józsefné Lengyel Klárától a következő címre írt elektronikus levélben: lklari@gmail.com.

A képen a „SZEKSZÁRD ALSÓVÁROSI EMLÉKEK” I-II. kötete. Fotó: Kadarka.net