full screen background image
Keresés
2021 május 7 - péntek
  • :
  • :

Két mázsa illegálisan forgalmazott parlagfű készítményt foglalt le a Nébih Baján

Két mázsa illegálisan forgalmazott parlagfű készítményt foglalt le a Nébih Baján

2017.10.26. Mintegy 2 mázsa illegálisan forgalmazott parlagfű tablettát és annak alapanyagaként szolgáló parlagfű őrleményt találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei egy bajai vállalkozásnál – közölte a hivatal az MTI-vel. A hatóság a készítményt azonnali hatállyal kivonta a forgalomból, valamint visszahívta a kereskedelemből.

A közlemény szerint az Istenek eledele nevű készítményt széles körben – bio boltokban, interneten – árusította a cég annak ellenére, hogy Európában sem a parlagfű, sem a belőle készült élelmiszerek nem hozhatók forgalomba emberi fogyasztásra szánt termékként.

Közölték, a szabálysértést tovább súlyosbítja, hogy a vállalkozás tulajdonosa lakóházának pincéjében tárolta és közvetlenül onnan forgalmazta az illegális parlagfű termékeket. Az ingatlan azonban sem élelmiszerraktárként, sem élelmiszer-kereskedelmi egységként nem szerepel a nyilvántartásokban.

A parlagfű és az abból készült élelmiszerek “új élelmiszernek” minősülnek, forgalomba hozatalukat uniós szinten engedélyeztetni kell. Mivel a parlagfű citotoxikus, és sejtmérgező hatását tudományos kutatások igazolják, a forgalomba hozatalt megelőző engedélyezési eljárás különösen lényeges – olvasható a közleményben.

A Dombszéli Vadgesztenye Kft.-vel szemben több százezer forintos bírság várható – tájékoztatott a Nébih.

* A kép illusztráció

MTI
Read previous post:
Close